Kvůli ubývání středoškoláků chystají kraje některé školy sloučit

7. 7. 2010 | Aktuality

Středoškoláků začne díky slabší populační vlně už od příštího roku prudce ubývat, a tak kraje, které veřejné střední školy financují, uvažují o sloučení či přetvoření některých škol ve vzdělávací centra pro dospělé.

Největší riziko hrozí výučním oborům. V tomto roce byly sloučeny například brněnské školy věnující se zahradnictví Střední odborná škola zahradnická v Bohunicích a Střední odborné učiliště Rajhrad, ke sloučení však může dojít i u zdánlivě nesourodých oborů jako tomu bylo v případě uherskohradišťské Střední školy průmyslové a hotelové, která se spojila se Střední zdravotnickou školou. Gymnázia by měly čekat těžší zkoušky a menší procento přijatých žáků.

Počet potenciálních studentů klesá. Ještě loni v Česku žilo 121 586 patnác­tiletých, příští rok to ale bude už jen 96 841 osob. V roce 2015 klesne populační ročník dětí končících základní školu dokonce na pouhých 89 895 lidí. Od roku 2017 se má demografická křivka začít zase zvedat, přesto však se na úroveň roku 2009 Česko dostane až v roce 2024, uvedly Hospodářské noviny.

Zdroj: www.ihned.cz www.ct24.cz www.ceskenoviny.cz

Další články k tématu