Komorní opera JAMU se poprvé představí novém v Divadle na Orlí

16. 11. 2012 | Tiskové zprávy

Půjde tak o vůbec první provedení operní inscenace v novém školním divadle akademie. Studenti JAMU se tímto premiérovým projektem připojí k programu Mezinárodního festivalu Janáček Brno 2012, který začal o den dříve.

Evropská turistika je jednou z trojice komorních oper Josefa Berga zabývající se protiválečnou tématikou. Její rytmicky pestrá hudba čerpá z různých hudebních žánrů. Je předepsána pouze pro šest sólových pěvců a šest melodických nástrojů se soupravou bicích. Formou autor přímo reaguje na pojetí hudebního divadla Bertolta Brechta.

Dramatický děj se opírá o přirozené napětí mezi ideologií a obyčejnými lidmi. Zobrazuje vpád německého vojska do Francie pod záminkou poznávací exkurze a zároveň na spolkovém vojáku Karlovi ukazuje následky střetu výše zmíněných sfér. „Děsivá absurdnost válečné brutality se přelévá v groteskní absurdnost lidské malosti a současnému divákovi klade otázku, zda není v divadle života jen loutkou, jejíž vodiči se při hře náramně baví“, říká režisér Tomáš Pilař.

Kráska a Zvíře vytvořená Miloslavem Ištvanem je reakcí na smrt Josefa Berga a Františka Hrubína. Libreto vycházející z dramatu Františka Hrubína je koncentrováno do pouhé strany textu svěřené zpěvnímu barytonu a dvěma recitátorům. Dle slov skladatele je hudba této opery vystavěna na půdorysu ticha, nezvykle pro Ištvana je instrumentována pouze smyčcovými a dřevěnými nástroji s celestou bez použití bicích.

Všem známý pohádkový příběh o Krásce a Netvorovi je zpracován do sedmi obrazů vykreslujících jejich vzájemný vztah. Netvor se postupně skrze lásku mění v člověka, ale s každým okamžikem, kdy přijde o část svého zvířecího já, postupně umírá. „Každý z nás má svoji třináctou komnatu, kterou musí chránit před pohledem druhých, protože její prozrazení vede k nezvratné změně v mezilidských vztazích.“ vysvětluje režisér Tomáš Pilař.

Další reprízy jedinečného večera o dvou operních aktovkách se uskuteční 21. listopadu 2012 v rámci festivalu Janáček Brno 2012, dále pak ve dnech 19. a 23. listopadu 2012, vždy od 19 hodin

Vstupenky na představení je možné rezervovat na emailové adrese: komorni.opera@hf.jamu.cz.

Více informací o inscenaci a Komorní opeře je možné vyhledat na webových stránkách: komorniopera.ja­mu.cz a divadlonaorli­.jamu.cz.