Komiks o sextingu, video s Karkulkou i článek ve Skautu: finalisti Web Rangers

4. 2. 2015 | Tiskové zprávy

Projekt Web Rangers 2.0, jenž šíří znalosti a zkušenosti s bezpečným užíváním internetu mezi teenagery, má své letošní vítěze. Zástupci pěti nejúspěšnějších studentských týmů představili na konci ledna své projekty, na nichž dva měsíce pracovali. Ty zahrnovaly přednášky mezi vrstevníky, informační videa na YouTube, vlastní webové stránky, on-line hry nebo komiksy. Projekt iniciuje český Google spolu s Univerzitou Palackého v Olomouci a GEG ČR.

„Projekty dětí realizované v programu Web Rangers usilují o to, aby se informace o nebezpečných formách internetové komunikace dostaly mezi jejich vrstevníky, kteří si uvědomí potenciální rizika a kteří se budou na internetu chovat s větší zodpovědností a obezřetností,“ uvádí Kamil Kopecký, vedoucí projektu E-Bezpečí.

Teenageři jsou z pohledu bezpečnosti na internetu jednou z nejrizikovějších skupin. „To potvrzuje i nedávný průzkum Univerzity Palackého mezi 28 tisíci českých dětí. Rostoucí důležitost osvěty dokládá i fakt, že rizikové chování na internetu je podle něj mezi teenagery stále rozšířenější. Více dětí než loni by se sešlo s neznámým člověkem, kterého potkaly na internetu, více dětí by mu poslalo své jméno a příjmení, emailovou adresu, či dokonce fotografie,“ zdůraznil Kopecký.

Finalisté vymysleli online hry i komiks

Tohoto kola se zúčastnily děti ze 79 škol a 70 měst ČR. „Účastníci programu své poslání berou velmi vážně; byli velice aktivní a mnozí nezůstali jen u jednoho projektu. Pět finálových projektů vzešlo z celkem 72 přihlášených od 61 autorů,” uvedla Lenka Urbanová z GEG ČR.

Finalistky Ivona Suranová a Alena Sojková připravily kromě naučného videa a přednášek i anketu mezi učiteli o jejich přístupu k internetu a znalosti pravidel pro tvorbu bezpečných hesel. Ondřej Cach a Dalibor Havlíček na svůj informační web umístili hru Hoax nebo phishing?, kde si může každý otestovat, zda tyto nebezpečné aktivity na internetu pozná. David Sojka a Adam Novák graficky zpracovali vlastní informační materiály a svůj web obohatili o textovou hru pro děti. Tereza Pánková s Nikolou Bartošovou se zaměřily i na mladší děti, pro které uspořádaly přednášky v mateřské škole a natočily video s Karkulkou. Nikol Štekláčová a Nela Grodová připravily komiks a video o sextingu a osvětový článek, který vyjde v časopise Skaut.

„Jsme rádi, že jsme mohli své zkušenosti předávat ostatním. Na naší přednášce pro 43 páťáků nikdo nevěděl, co je to hoax ani kybergooming, a jen pár vědělo, co je to kyberšikana,“ svěřili se finalisté Ondřej Cach a Dalibor Havlíček.

Finalistka Tereza Pánková se při svých aktivitách zaměřila na předškolní děti. „I takto malé děti používají internet a sociální sítě, proto by se zavedení podobných přednášek u této věkové skupiny mělo stát prioritou,“ zdůraznila.

Zájem o to stát se českým Web Rangerem letos projevilo téměř 500 teenagerů. Projekty zasáhly 37 000 dětí ve věku 13 až 15 let. Videa na YouTube zaznamenala 11 000 zhlédnutí. Na českých školách působí 240 proškolených Web Rangerů, kteří svým vrstevníkům předávají informace o zásadách bezpečného chování na internetu.

O projektu E-Bezpečí

Projekt E-Bezpečí je národním projektem Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který se zaměřuje na rizikové chování dětí a dospělých v prostředí internetu. Lektorský tým projektu realizuje terénní preventivní programy ve školách, provozuje online poradnu, která ročně řeší více než 250 případů zneužití internetových služeb. Další aktivitou projektu je výzkum, který monitoruje prevalenci rizikových jevů (kyberšikana, sexting, kybergrooming apod.) v populaci českých dětí. Projekt E-Bezpečí je odborným garantem Web Rangers 2.0. Další informace jsou k dispozici na: www.e-bezpeci.cz, www.prvok.upol.cz, www.sexting.cz, www.napisnam.cz.

Kontaktní osoba:
Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. | vedoucí projektu E-Bezpečí
Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci
E: kamil.kopecky@upol.cz I T: 585 635 601 I M: 777 146 808