Karboxylové kyseliny a jejich deriváty
char karbox. kyselin, rozdělení, přehled významných kys. karboxylové kyseliny obsahují v molekule jednu nebo více karboxylových skupin, podle toho rozlišujeme – jedno a vícesytné. Podobně jako karbonyl má parciální náboje. karboxylové kyseliny a jejich deriváty jsou v přírodě velmi rozšířené, mnohé se učastní na dějích v živých organismech. fyzikální vlastnosti : nižší monokarbox.kys.- kapaliny ostrého zápachu, rozpustné ve vodě resp. […]
- char karbox. kyselin, rozdělení, přehled významných kys.
- karboxylové kyseliny obsahují v molekule jednu nebo více karboxylových skupin, podle toho rozlišujeme – jedno a vícesytné. Podobně jako karbonyl má parciální náboje.
- karboxylové kyseliny a jejich deriváty jsou v přírodě velmi rozšířené, mnohé se učastní na dějích v živých organismech.
- fyzikální vlastnosti : nižší monokarbox.kys.- kapaliny ostrého zápachu, rozpustné ve vodě resp. mísitelné
vyšší monokarbox.kys.- olejovité kapaliny, omezeně rozpustné ve vodě, zapáchají, vícesytné a aromatické karbox. kys. – krystalické látky, nižší dikarboxylové – rozp. v H2O. Tvorba vodíkových vazeb- mohou existovat ve formě dimerů, teplota varu je vyšší než by odpovídalo Mr.
- příprava :
- oxidace alkanů, alkylarenů, aldehydů, primárních alkoholů
- oxidace arenů (benzen, naftalen)
- oxidace alkenů
- hydrolýzou nitrilů
- z halogenderivátů
- chemické vlastnosti : určeny především karboxylovou skupinou – kyselé vlastnosti – hdroxylová skupina je kyselejší v důsledku přítomnosti karbonylu (s -I efektem). Ve vodě disociuje na karboxylátový anion s molekulovým p-orbitalem. Karboxylové kys. jsou slabé kyseliny (např. KCH3COOH=1,75.10–5, KHCOOH=17,7.10–5, KC6H5COOH=6,27.10–5). Sílu kyseliny ovlivňuje charakter uhlovodíkového zbytku a indukční efekt, který vyvolává – (př. alkyl – +I efekt – snižuje sílu kyseliny).
Reakce :
- na karboxylovém uhlíku probíhají Anun a alkylovém zbytku – Sr nebo Ael podle nasycenosti
- neutralizací karbox. kys. ve vodném roztoku se získávají soli. Tyto soli hydrolyzují – roztoky solí k.k. jsou tedy zásadité.
- zahříváním k.k. dochází k jejich dekarboxylaci (odštěpení oxidu uhličitého).
- na základě nukleofilní adice probíhá esterifikace – reakce alkoholu s k.k. za odštěpení vody a vzniku esteru. Opačná reakce je hydrolýza esterů – za přít. katalyzátoru – kyselina nebo hydroxid – v případě přít. alkalického hydroxidu se jedná o zmýdelnění – vznik mýdel z esterů vyšších karbox. kys. s glycerolem(K, Na – soli karbox. kys.)
Rozdělení : – podle zbytku, vázaného na karboxyl – alifatické – nasyc.
- nenasyc.
- aromatické
- podle počtu karbox. skupin – mono-, di-, tri-, poly- karboxylové k.
- nasyc. alifatické monokarboxylové
syst. triv. vzor.
metanová – mravenčí – HCOOH
etanová – octová – CH3COOH
propanová – propionová – C2H5COOH
butanová – máselná – C3H7COOH
pentanová – valerová – C4H9COOH
hexadekanová – palmitová – C15H31COOH
oktadekanová – stearová – C17H35COOH
- nasyc. alifatické dikarboxylové
etandiová – šťavelová – HOOC-COOH
propandiová – malonová – HOOC-CH2COOH
butandiová – jantarová – HOOC(CH2)2COOH
pentandiová – glutarová – HOOC(CH2)3COOH
hexandiová – adipová – HOOC(CH2)4COOH
- nenasycené alifatické
propenová – akrylová – CH2=CHCOOH
2-metylpropenová – metakrylová – CH2=C(CH3)COOH
cis-9-oktadecenová – olejová – C17H33COOH
cis,cis-9,12-oktadekadienová – linolová – C17H31COOH
cis-butendiová – maleinová – HOOC-CH=CH-COOH
trans-butendiová – fumarová
- karbocyklické karboxylové
benzenkarboxylová – benzoová – C6H5COOH
1,2-benzendikarboxylová – ftalová
1,3-bezendikarboxylová – izoftalová
1,4-benzendikarboxylová – tereftalová
Přehled zástupců :
mravenčí – bezbarvá, leptavá, ostře páchnoucí kapalina. Výr. – tlakovou syntézou z CO a NaOH – vzniká mravenčan – poté okyselení např. HCl. Má redukční schopnosti – obsahuje aldehyd. skup. baktericidní účinky – využití – potravinářství – konzervace, dále výroba esterů.
octová – kap. štiplavého zápachu, leptá. Výr. – oxidací uhlovodíků nebo acetaldehydu, kvašením etanolu (cca. 6 – 8% roztok). Využ. v chem prům. – příprava esterů (konkrétně ethylacetátu, vinylacetátu), soli octany – v org. ch.,lékařství, barviva atd.
máselná – olejovitá kap., odporný zápach, v esteru s glycerolem v másle
palmitová a stearová – ve formě esterů glycerolu v olejích a tucích, výroba mýdla
šťavelová – kryst., jedovatá látka, standard v odměrné analýze, její soli v rostlinách, šťavelan vápenatý – ledvinové kameny
adipová – významná – výroba syntetických vláken. Zahříváním vzniká cyklopentanon, CO2 a H2O
maleinová – příprava – hydrolýzou svého anhydridu, vzniklého oxidací benzenu. Využ. – přípr. nenasycených polyesterových pryskyřic.
fumarová – biochemicky významná
benzoová – bezbarvá, krystalická Výr. – oxidací toluenu. Antioxidační a konzervační vlastnosti – využ. v potravin. prům. dále surovina při syntéze aromatic. slouč.
ftalová – kryst. l. Přípr. – hydrolýzou ftalanhydridu, Využ. – výroba synt. pryskyřic, její estery – změkčovadla PVC.
tereftalová – výroba polyethylenglykoltereftalátu – polyesterová vlákna – textil
- substituční a funkční deriváty – char., přehled
Substituční deriváty karboxylových kyselin :
§ vznik – náhradou H atomu na řetězci zbytku (druhý, třetí, atd. C atom tj. poloha a, b, c) jiným atomem nebo skupinou – existují :
halogenkyseliny např. Cl-CH2COOH kys. chloroctová
aminokyseliny např. H2NCH2COOH kys. aminooctová (glycin)
hydroxykyseliny např. CH3CHCOOH kys. a-hydroxypropionová (mléčná)
OH
ketokyseliny např. CH3COCOOH kys. a-ketopropionová (pyrohroznová)
- chemické vlastnosti subst. derivátů : Substituované skupiny ovlivňují vlastnosti – opět se uplatňuje např. indukční efekt – halogeny např. zvyšují sílu kyselin.
- u aminokyselin dochází v důsledku zásadité povahy aminoskupiny k vnitřní disociaci – aminokyseliny jsou amfoterní. Hodnota pH, při níž se všechny molekuly vyskytují jako amfionty – elektricky neutrální – se naz. izoelektrický bod.
- skupiny si však také zachovávají své původní vlastnosti – halogen lze nahradit skup. OH působením alk. hydroxidu nebo lze hydroxylovou skup. u hydroxykyselin oxidovat na karbonyl. Kyseliny lze samozřejmě také esterifikovat nebo připravit její sůl.
- kromě halogenkyselin se všechny ostatní vyskytují často v přírodě – aminokyseliny – stavební kámen bílkovin.
Funkční deriváty karboxylových kyselin :
- odvozují se buď náhradou H atomu kovem – soli, nebo náhradou hydroxylové skupiny :
skupinou OR – estery (např. ethylester kyseliny octové neboli octan ethylnatý neboli ethylacetát)
halogenem – halogenidy (např. acetylchlorid)
aminoskupinou – amidy (např. acetamid)
OCOR – anhydridy (např. maleinanhydrid, ftalanhydrid, acetanhydrid)
Aktuální přehled studia pro rok 2024/2025:
Nevíte, co studovat? Za 5 minut to zjistíte! Spustit test
Charakteristiky :
- halogenidy a anhydridy jsou velmi reaktivní – užívají se místo karboxylových kyselin pro esterifikaci alkoholů. Reagují dále s vodou na původní kyseliny, s amoniakem na amidy. Halogenidy navíc s alkal. solemi k.k. na anhydridy.
- estery se užívají v org. syntéze a jako rozpouštědla. Narozdíl od k.k. mnohé voní – v potrav prům.
- amidy jsou meziprodukty různých org. syntéz. Jejich dehydratací vznikají jedovaté nitrily (R-CoN).
- významné polymery obsahují seskupení -CO-O- (polyestery) a -CO-NH- (polyamidy a rovněž bílkoviny).
- optická izomerie
- jde o druh prostorové izomerie, při níž je vztah mezi izomery(antipody) totožný vztahu předmětu a jeho zrcadlového obrazu. Tato vlastnost je způsobena přítomností chirálního C atomu a tedy možností dvojí konfigurace. Hlavním důsledkem je jejich optická aktivita – schopnost otáčet rovinu polarizovaného světla – a to tak, že každý antipod otáčí o stejný úhel v jiném smyslu – jsou tedy antipody pravotočivé (+) a levotočivé (-).
- směs antipodů v poměru 1:1 se naz. racemická směs a je opticky neaktivní
- podle konfigurace se dohodou látky dělí na D- a L- řadu (podle glyceraldehydu skup. OH vpravo=D, vlevo L), vztah mezi směrem otáčení a příslušností do řady však neexistuje.
- typickým příkladem opticky aktivních látek jsou sacharidy, dále některé karbox. kyseliny – 2-hydroxypropanová (mléčná).
- přípravy esterů, duk. kyselého char. kys. octové
- příprava esterů : Smísením karboxylové kyseliny (benzoová, octová) nebo její soli (mravenčan sodný) a alkoholu (etanol, atd.) za přítomnosti kys. sírové. Po protřepání se uvolňují estery – lze zjistit čichem. Lze i zahřívat, ale jen ve vodní lázni, teplota nesmí vystoupit nad cca 80°C
- důkaz kys. charakteru kys. octové : V roztoku je nízké pH – zjistitelné indikátory. Reakce s hydroxidy – neutralizace – vznikají soli.
Za správnost a původ studijních materiálů neručíme.