Jihočeská univerzita již zná jména tří kandidátů na funkci rektora pro nadcházející volební období

23. 11. 2011 | Tiskové zprávy

Kandidáty jsou prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc., prof. RNDr. Tomáš Polívka, Ph.D., a prof. Ing. Miloslav Šoch, CSc.*

Představení kandidátů se bude konat dne **6. 12. 2011 od 14.00 hodin v Aule Jihočeské univerzity v kampusu ve Čtyřech Dvorech.

Členové akademické obce a pracovníci univerzity jsou na tuto prezentaci Akademickým senátem JU tímto zváni.

Volba se uskuteční ve čtvrtek 8. 12. 2011.

prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc. Polívka.jpg

prof. RNDr. Tomáš Polívka, Ph.D. Šoch.jpg

Kandidáti na rektora Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích / listopad 2011

Prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc. (*1957)
působí na Přírodovědecké fakultě JU a Parazitologickém ústavu Biologického centra AV ČR, v.v.i. Absolvoval studium biochemie na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Od roku 1991 je vedoucím oddělení/laboratoře molekulární ekologie parazitů Parazitologického ústavu AV ČR, později byl také ředitelem ústavu (1994 – 2002). V roce 2001 byl jmenován profesorem molekulární a buněčné biologie a genetiky. O tři roky později se stal prorektorem JU pro zahraniční vztahy (2001–2004) a poté děkanem Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Funkci děkana PřF JU vykonával ve dvou funkčních obdobích (2004– 2011). Je autorem více než 90 publikací v impaktových časopisech, řešitelem a spoluřešitelem grantů Grantové agentury AV, Grantové agentury České republiky a řešitelem nebo spoluředitelem několika mezinárodních projektů. Společně s kolegy z Parazitologického ústavu se podílí na objevech týkajících se boje proti klíšťatům jako přenašečům lymeské borreliózy a klíšťové encefalitidy.

Prof. RNDr. Tomáš Polívka, Ph.D. (* 1968)
Vystudoval v letech 1987 – 1992 Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor Optika a optoelektronika a v roce 1996 tamtéž získal doktorát z Fyziky molekulárních a biologických struktur. V letech 1997 – 2005 působil na katedře chemické fyziky Univerzity v Lundu ve Švédsku, kde se v roce 2002 habilitoval v oboru Chemická fyzika. V roce 2007 byl jmenován profesorem pro obor Biofyzika. Je vedoucím oddělení fyzikální biologie Ústavu fyzikální biologie JU a zástupcem vedoucího Ústavu fyziky a biofyziky Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Od března 2011 je prorektorem JU pro vědu a výzkum, po úmrtí rektorky prof. M. Hrabánkové v září 2011 vede univerzitu jako prorektor pověřený řízením. Zabývá se rozvojem a využitím metod optické spektroskopie s vysokým časovým rozlišením. Nejvýznamnějších výsledků dosáhl při studiu excitovaných stavů fotosyntetických pigmentů (zejména karotenoidů) jak v modelových, tak v přirozených fotosyntetických systémech. Věnuje se především problematice role karotenoidů v procesu přenosu energie v anténních systémech fotosyntetických organismů. Je autorem nebo spoluautorem více než 70 publikací v mezinárodních impaktovaných časopisech a pěti kapitol v knihách. Jeho publikace, jež dosud obdržely více než 2000 citací, zahrnují i práce v prestižních časopisech jako PNAS nebo Chemical Reviews. Během dosavadní vědecké kariéry přednesl přes 30 přednášek na významných vědeckých konferencích v Evropě, USA i Austrálii. Je členem několika mezinárodních společností (International Society of Photosynthesis Research, International Carotenoid Society, American Chemical Society, Biophysical Society) a je členem redakční rady časopisu Chemical Physics Letters.

Prof. Ing. Miloslav Šoch, CSc. (* 1953)
Vystudoval v letech 1973–1978 Agronomickou fakultu VŠZ v Praze, obor zootechnický. V letech 1983 – 1985 absolvoval postgraduální studium na VŠZ v Českých Budějovicích zaměřené na výživu a krmení hospodářských zvířat. V roce 1998 se habilitoval pro obor Zoohygiena na Fakultě veterinární hygieny a ekologie VFU Brno. V roce 2007 byl jmenován profesorem pro obor Obecná zootechnika na SPU Nitra. Od roku 2007 je děkanem Zemědělské fakulty JU. Zabývá se fyziologií zátěže organismu hospodářských zvířat vlivem prostředí, zoohygienickými aspekty chovu hospodářských zvířat – především z hlediska bioklimatologie, welfare a etologie a nekonvenčními metodami prevence a ochrany zdraví zvířat. Je autorem více než 100 vědeckých článků a 3 patentů. Je členem řady odborných společností (např. Česká bioklimatologická společnost AV ČR, Agrární komora ČR, Česká akademie zemědělských věd).
Vše na http://www.jcu.cz/…bi-2012-2016

Mgr. Hana Bumbová
tisková mluvčí, vedoucí oddělení vnějších vztahů
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Branišovská 31a
370 05 České Budějovice

Tel. 387 772 024
E-mail: bumbova@jcu.cz
http://www.jcu.cz/…ic-relations
http://www.jcu.cz/