Jedna z prvních v Evropě. MUNI nabízí mikrocertifikáty

4. 8. 2024 | Aktuality
MUNI nabízí mikrocertifikáty

Mikrocertifikáty mají podobu elektronického záznamu a získají je úspěšní absolventi krátkých specializovaných kurzů. Uznávány jsou mezinárodně, takže své vzdělání můžete doložit, třeba pokud si v budoucnu budete hledat práci v zahraničí. Masarykova univerzita v Brně (MUNI) se teď stala jednou z prvních škol v Evropě, která umožňuje jejich získání. Na konceptu pracovala MUNI dva roky.

„Mikrocertifikáty jsou novým vývojem v evropském vzdělávání. Vidíme v nich obrovský potenciál do budoucna. Tyto kurzy jsou určené nejen studentům, ale také odborníkům s dlouholetou praxí, kteří potřebují získat konkrétní znalost v jedné oblasti,“ uvedla prorektorka pro celoživotní vzdělávání Monika Jandová.

Momentálně MUNI kurzy testuje v pilotním režimu. Do dvou let jich chce nabízet celkem 29, v budoucnu pak až sto. Aktuálně kurz nabízí třeba Přírodovědecká fakulta a Ekonomicko-správní fakulta. Vzdělávání znalců v právních dovednostech umožňuje Právnická fakulta. Fakulta sociálních studií chce zase otevřít kurz Komunikace s veřejností.

Cílem kurzů je reagovat na poptávku trhu a školit odborníky. „Možnosti, které se nám díky mikrocertifikátům otevírají, přinášejí revoluci do profesního vzdělávání a také z komerční sféry na ně máme výborné ohlasy. Věříme, že se nám oblast celoživotního vzdělávání podaří nastavit tak, aby odpovídala požadavkům zájemců o tuto formu vzdělávání i zástupců z řad zaměstnavatelů,“ říká vedoucí Oddělení celoživotního vzdělávání MUNI Svatava Kalná.

Česko se zavedením mikrocertifikátů na národní úrovni připojilo k zemím, jako je Irsko či Nizozemsko. Na přípravě mikrocertifikátů už pracuje mimo jiné i Univerzita Karlova. MUNI mezitím už počítá první „mikroabsolventy. Nejvíc jich zatím má Právnická fakulta, která už stihla vydat přes sto mikrocertifikátů pro soudní překladatele a tlumočníky.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Brněnské univerzity chtějí kvůli silným ročníkům otevřít nové obory

Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně (VUT) plánují otevřít nové obory z oblasti kyberbezpečnosti a udržitelnosti. Reagují tak na aktuální poptávku veřejnosti i na předpokládaný příval přihlášek populačně silných ročníků. Masarykova univerzita chce kromě toho vybudovat nové koleje. „Pracujeme na akreditaci nových studijních programů, které připravíme do roku 2027. Jedná se o progresivní oblasti, kterými […]

číst více

Další fakulta ruší bakalářské práce. V budoucnu se připojí další školy

Po podnikohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) ruší bakalářské práce také Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity. Klasické „bakalářky“ tam nahradí závěrečný projekt. V budoucnu by nový koncept měla zavést i přírodovědecká fakulta, konkrétně pro obor chemie. Podle proděkanky ekonomicko-správní fakulty Marie Hladké nestojí za zrušením bakalářských prací pouze rozmach umělé inteligence. „Umělá inteligence dokáže v současnosti […]

číst více