Jak na levnou studentskou dovolenou

11. 7. 2024 | Studentský život

I student si může užít perfektní dovolenou, kterou mu bude každý závidět. A to i s omezeným rozpočtem. Kde všude můžete při plánování dovolené ušetřit?

I u nás je krásně

Nemusíte hned jezdit do zahraničí, kupovat letenky a ubytování v drahém hotelu. I v Česku je spousta krásných míst, kam si můžete zajet na dovolenou, nebo třeba jen na menší výlet. Studenti mohou navíc využít slevu na jízdném, kterou nabízí jak České Dráhy, tak například i RegioJet či Student Agency.

Letenky nakupujte chytře

Pokud do zahraničí vyrazit chcete, spoustu peněz můžete ušetřit na letenkách. Nemají totiž pevně danou cenu. Liší se nejen podle dopravce, ale taky času, kdy letíte, nebo kdy letenky kupujete. Obecně platí, že byste měli nakupovat letenky přímo na stránkách leteckých společností – v případě potíží je totiž snadněji vyreklamujete a jejich cena je téměř vždy nižší než u zprostředkovatelů.

Levnější letenky seženete, když se nebudete fixovat na konkrétní čas odletu. Když například odletíte místo v úterý až ve čtvrtek, mohou se ceny letenky lišit i o několik stovek korun – přitom se jedná o úplně totožnou službu, akorát v jiném termínu.

Jestli si s nákupem těch nejvýhodnějších letenek nevíte rady, můžou vám pomoct on-line srovnávače cen, například Skyscanner. Pokud si například vyberete termín (třeba měsíc srpen), stránka vám ukáže nejlevnější destinace v daném termínu.

Nemusíte jezdit s cestovkou

All-inclusive hotel a destinace jako je Turecko, Egypt či Chorvatsko. Tak vypadá stereotypická představa dovolené. Dá se to ale dělat i jinak. Cestovní kanceláře si do ceny zájezdu započítávají i výraznou přirážku. K tomu, abyste naplánovali stejnou nebo dokonce lepší dovolenou, ale nemusíte mít vždycky prostředníka. Zarezervovat si ubytování a koupit letenky zvládne dnes úplně každý, kdo má přístup k internetu.

Zavazadla nechte doma

Letenky do různých evropských destinací seženete už za pár stovek. Nízkonákladové letecké společnosti, jako je například Ryanair nebo Smartwings, jich nabízí opravdu velké množství. V ceně ale není zahrnuto odbavení zavazadla, za což si letecké společnosti mnohdy účtují vyšší poplatky, než je cena samotné letenky. Nechte proto velké kufry doma a s sebou si vezměte jen to, co se vám vejde do příručního zavazadla, které si můžete vzít zdarma na palubu letounu.

Ubytování nemusí být jen v hotelech

Alternativou k drahým hotelům jsou třeba Airbnb nebo hostely. V případě Airbnb bydlíte většinou u soukromého pronajímatele v pokoji nebo bytě. Cena bývá nižší než za ubytování v hotelu, ovšem není to pravidlem. Rezervace probíhá skrze webové stránky Airbnb, kde si vyplníte svůj profil, vyberete termín a konkrétní ubytování. Veškeré zařizování včetně placení pak probíhá on-line.

Choďte do podniků pro místní

Když se vyhnete turistickým pastím, ušetříte spoustu peněz. Restaurace, hospody i obchody, do kterých chodí místní obyvatelé vám zároveň přiblíží kulturu dané země a třeba vás i inspirují k tomu zkusit něco nového.

Využívejte studentské slevy

Díky kartičce ISIC můžete i na cestách získat spoustu slev a výhod. A to nejenom v Česku, ale i v zahraničí. Uplatnit ji můžete skoro všude – při nákupu jízdenek, ubytování nebo jídla. Slevu můžete na ISIC dostat i při návštěvě muzeí, kin, divadel, koncertů nebo restaurací a kaváren. Tak si ji hlavně nezapomeňte přibalit s sebou.

Další články k tématu

Léto ve víru zábavy a vzdělávání

S letními prázdninami přijde pěkné počasí a před studenty jsou (snad) dlouhé týdny volného času. Hledáte inspiraci, jak se během léta zabavit, nebo snad dovzdělat? Přinášíme seznam akcí, ze kterých si vyberou milovníci hudby, divadla, i ti, kteří si zkrátka chtějí užít pořádné léto. Divadlo a film Léto je to nejnabitější období pro milovníky kultury. […]

číst více

Dovolená za studentské ceny

Většina vysokoškoláků si nežije na vysoké noze a s penězi musí zacházet opatrně. Dovolenou si ale zasloužíme v každém věku a naplánovat se dá i s napjatým studentským rozpočtem. Přinášíme přehled devíti destinací, kam můžete vyrazit (skoro) za pakatel. Řecko Pokud vyrazíte mimo turistickou sezonu, sehnat last minute zájezd do některé z oblíbených řeckých destinací není vyloučené. […]

číst více

Sedm způsobů, jak si procvičit mozek i během léta

Letní prázdniny jsou obdobím odpočinku, zábavy, a hlavně přestávky od studia. To však neznamená, že by vaše hlava musela celou dobu zahálet. Pokud budete procvičovat mozkové závity zábavnou formou i během léta, budete skvěle připraveni na nadcházející akademický rok.  Hrajte šachy Hraní šachů posiluje strategické myšlení, schopnost řešit problémy, i trpělivost. Když navíc hrajete se […]

číst více