Fakulta zdravotnických věd vezme výzkum útokem

11. 10. 2012 | Tiskové zprávy

Zdokonalí vědeckou činnost fakulty, zaměří se také na vznik kvalitních studijních materiálů a seminářů. Vědci z FZV vyjedou do zahraničí, kde získají přímé zkušenosti od kolegů a kde představí olomoucký výzkum. Zamíří na konference a workshopy v USA, Anglii, Austrálii, Francii nebo Itálii.

Problémem nelékařských zdravotnických oborů v ČR je nedostatek vysoce fundovaných lidských zdrojů a příležitostí k jejich rozvoji v oblasti vědy a výzkumu. „S ohledem na fakt, že zdravotnické obory dosud neměly v českém kontextu výraznou příležitost se vědecky rozvíjet, nejsou jejich nynější výstupy uspokojivé. Jedním z cílů projektu je proto snaha, aby tyto obory obstály v konkurenci. Je nezbytné zdokonalit jejich vědecký potenciál. Díky projektu vznikne na FZV tým odborníků s vědeckým potenciálem pod vedením dvou zahraničních expertů, kteří společně vytvoří personální základ Centra vědy a výzkumu nelékařských zdravotnických oborů,“ uvedla hlavní řešitelka projektu doc. Jana Marečková. Do této skupiny odborníků patří se sociology a metodology především představitelé ošetřovatelských věd, fyzioterapie a porodní asistence. Projekt usiluje o zvýšení vědeckých kompetencí akademické obce FZV, především v oblasti metodologie vědy, tvorby projektových žádostí, výzkumu a publikační činnosti.

Vše proto, aby nelékařské zdravotnické vědy mohly do budoucna „držet krok“ s tradičními vědními obory. Práce projektu budou, kromě uvedeného, zaměřeny na diagnostiku, intervence a sledování výsledků ošetřovatelské a porodně asistenční péče, na rozvoj vědeckých postupů ve výzkumu motoriky, na zdokonalení výzkumu kineziologické laboratoře, na Evidence Based Practice, tvorbu systematických přehledů a na rozvoj excelentních vědeckých poznatků v českém i zahraničním kontextu. Proběhnou vzdělávací akce k sociální a psychologické metodologii a ke vzdělávání o vědě a výzkumu. Chybět nebudou nově vytvořené studijní texty a odborná poradenství k metodologii výzkumu pro akademické pracovníky FZV.

Fakulta plánuje atraktivní semináře k tématům jako je sociologie zdraví a medicíny, životní styl, sociální patologie, sociologie rodiny, sociologická metodologie, Evidence Based Practice, tvorba systematického přehledu nebo tvorba výzkumných projektů.

Slavnostní zahájení projektu, jehož plný název zní „Podpora lidských zdrojů ve VaV nelékařských zdravotnických oborů Fakulty zdravotnických věd UP v Olomouci“, se uskuteční v úterý 16. října v 11.00 hodin na tř. Svobody v Olomouci v zasedací místnosti v 1. patře. Účastníci získají podrobnější informace, osobně se představí zahraniční experti, garanti aktivit i členové týmu.