Dovolená za studentské ceny

6. 7. 2024

Většina vysokoškoláků si nežije na vysoké noze a s penězi musí zacházet opatrně. Dovolenou si ale zasloužíme v každém věku a naplánovat se dá i s napjatým studentským rozpočtem. Přinášíme přehled devíti destinací, kam můžete vyrazit (skoro) za pakatel.

Řecko

Pokud vyrazíte mimo turistickou sezonu, sehnat last minute zájezd do některé z oblíbených řeckých destinací není vyloučené. Mezi ty nejoblíbenější patří hlavní město Athény s řadou starověkých památek, ze kterých historie přímo dýchá. A samozřejmě nezapomeňme na dobré jídlo a pití.

Řecko kombinuje historii s rozlehlými plážemi, a krásnou krajinou. Nevýhodou je počasí, které v letních měsících může být až extrémně horké. Dovolenou si proto naplánujte raději na podzim nebo květen, kdy turistů nebývá tolik a ceny bývají nižší.

Bulharsko

O Bulharsku se v porovnání s ostatními dovolenkovými destinacemi tolik nemluví, což je možná škoda. Pokud vám nevadí vzdát se trošky pohodlí, ve studentském hostelu se ubytujete klidně za deset eur za noc.

Celou řadu aktivit ve dvou největších městech Bulharska, Sofii a Plovdivu, můžete navíc provozovat zdarma. Patří mezi ně procházky po městě, návštěvy muzea, galerie anebo výšlap na blízkou horu Vitošu. A kdo má radši pláže, pro toho je tu například Varna anebo Burgas. Bulharsko je nejlepší navštívit mezi červnem až srpnem.

Portugalsko

Portugalsko je jednou z finančně nejdostupnějších zemí v západní Evropě. Samozřejmě záleží třeba na tom, za kolik seženete letenky. Každopádně platí, že Portugalsko je levnější než například Francie a Španělsko.

Kromě největšího města Lisabonu stojí za prozkoumání přístavní město Porto populární mezi dvacátníky. Studenti tu pravděpodobně nebudou mít problém seznámit se s vrstevníky. Milovníkům pláží by nemělo ujít Algarve. Portugalsko je nejvhodnější navštívit mezi dubnem až červnem.

Maďarsko

Maďarsko je jen kousek od Česka a dopravit se do něj například vlakem není v dnešní době žádný problém. Platí to obzvlášť pro jeho hlavní město Budapešť, kde je toho spoustu k objevování. Maďarsko je vhodnou destinaci pro kratší a zákonitě tedy i levnější víkendový výlet.

Již zmíněná Budapešť se v posledních letech mezi mladými cestovateli těší velké oblibě díky bohaté kulturní scéně i architektuře. Například židovská čtvrť je domovem druhé největší synagogy na světě. Ponořit se můžete také do geotermálních pramenů a prostě relaxovat. Kdyby vám náhodou dovolená nevyšla v létě, levné letenky či jízdenky do Maďarska seženete celoročně.

Slovensko, Polsko, Rakousko

Jde o naše nejbližší sousedy, tak je vezmeme naráz. Všechny tři středoevropské země jsou si v něčem podobné – krásná příroda, hodně památek, nespočet aktivit a navrch pro české studenty přívětivé ceny. Stejně jako u Maďarska i do tohoto trojlístku dojedete bez problémů vlakem či autobusem. A pokud zrovna neovládáte angličtinu, díky jisté jazykové spřízněnosti (to platí zejména na Slovensku) se nemusíte bát, že byste si připadali jako Alenka v říši divů.

Velká Británie

Londýn je drahý. Jako vážně drahý. Ale to platí hlavně pro ty, co v něm žijí. K turistům dokáže být relativně vstřícný, obzvlášť pokud si jako formu dopravy vyberete letadlo místo autobusu. Výhodou Londýna je, že řada těch vůbec nejslavnějších památek má vstup zdarma nebo za pakatel (například Národní galerie).

Pokud vyrazíte na vlastní pěst a letenky či jízdenky kupujete s několikaměsíčním předstihem nebo vám nevadí vycestovat v půlce týdne, kolikrát je můžete pořídit za pár stovek. Díky obrovskému množství všelijakých bufetů, restaurací a fastfoodů nemusíte v Londýně ani za stravování utratit majlant.

Kdo by chtěl vyrazit za hranice hlavního města, už si připlatí, ale samotný Londýn toho má tolik k objevování, že minimálně při prvním cestě z něj není potřeba vytáhnout paty.

Egypt

Egypt je exotická země pro chudé, aspoň v případě, že do ní vyrazíte mimo vrcholnou turistickou sezónu (prosinec až únor). Kromě pyramid toho Egypt v sobě skrývá ještě daleko víc. Vedle památek a pláží jsou to pro mlsné jazýčky neobvyklá jídla a nápoje, jaká v Česku okusíte jen stěží. A pokud se vám poštěstí najít vhodný (last minute) zájezd, dost možná k už tak nabitému pěšímu programu přibude i plavba na lodi.

Zdroj: ISIC, Kiwi, The Times

Další články k tématu

Léto ve víru zábavy a vzdělávání

S letními prázdninami přijde pěkné počasí a před studenty jsou (snad) dlouhé týdny volného času. Hledáte inspiraci, jak se během léta zabavit, nebo snad dovzdělat? Přinášíme seznam akcí, ze kterých si vyberou milovníci hudby, divadla, i ti, kteří si zkrátka chtějí užít pořádné léto. Divadlo a film Léto je to nejnabitější období pro milovníky kultury. […]

číst více