Dětská univerzita letos nabídne ještě atraktivnější studium

2. 10. 2012 | Tiskové zprávy

Víte co je Dětská univerzita?

Dětská univerzita trvá dvanáct týdnů. Začíná imatrikulací se složením slibu a pokračuje přednáškami a diskusemi na daná témata. V závěru studia pak děti absolvují slavnostní promoci. Přednášky, které jsou v nejvyšší míře interaktivní, přitom zahrnují to nejzajímavější z oborů realizovaných na Univerzitě Palackého.

„Semestr začíná imatrikulací v aule Přírodovědecké fakulty UP a pokračuje každou středu až do Vánoc. V průběhu více než dvou měsíců si děti například prohlédnou kostymérnu a maskérnu v olomouckém Moravském divadle, dozvědí se, jak sportují handicapovaní, nebo se seznámí se zajímavostmi anatomie lidského těla,“ přiblížila program pro děti Blanka Krausová, iniciátorka projektu. Chybět nebudou ani přednášky jako Fyzika v kuchyni, Chemie kolem nás nebo přednáška Renáty Šínové z právnické fakulty Jak si koupit hrad, a ne kočku v pytli?. Semestr končí 19. prosince slavnostní promocí v Moravském divadle, které je partnerem této akce.

Škola hrou v praxi

Že se dětem tato akce líbí, potvrdil dvanáctiletý Michal, který se Dětské univerzity zúčastnil před čtyřmi lety. „Chodil jsem tam moc rád, bylo to bezva. Nejvíc si pamatuji na divadlo, kde jsme hledali v bednách s pískem kosti. Byla to hra na archeologii a antropologii,“ řekl Michal a jedním dechem dodal: „Taky mě moc bavilo, když jsme pitvali srdce a učili se tak, jak tento sval pracuje.“ Právě srdci a lidskému tělu se budou letos věnovat hned dvě setkání malých studentů. První z nich prozradí dětem, jak srdce pracuje, druhá přednáška poradí, jak srdce chránit před nemocemi.

Zimní semestr již plně obsazený

O Dětskou univerzitu je mezi dětmi a jejich rodiči velký zájem. Kapacitu 120 míst pro zimní semestr se tak podařilo naplnit velice rychle. „Ti, na něž už místo nezbylo, nemusí zoufat, Dětská univerzita totiž poběží i v následujících semestrech. Další malí studenti si budou moci vysokou školu vyzkoušet od února do května příštího roku,“ doplnil Radek Palaščák, tiskový mluvčí UP.

Dětská univerzita je financována z celouniverzitního projektu „Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny (PopUP)“. Podílejí se na ní odborní pracovníci ze všech osmi fakult UP.

Bližší informace:
Mgr. Blanka Krausová
Přírodovědecká fakulta UP
e-mail: blanka.krausova@upol.cz
telefon: 585 634 011