Dětem brání v nástupu na VŠ i postoj rodičů

31. 7. 2024 | Aktuality
Dětem brání v nástupu na VŠ i postoj rodičů

Děti z nižší střední třídy musí při své cestě za vyšším vzděláním překonat řadu překážek. Kromě financí a institucionálních problémů, vyplývajících z nastavení českého vzdělávacího systému, jsou to také postoje rodičů, pro které praktické vzdělání znamená finanční jistotu. Vyplývá to z výzkumu Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI).

„Představa, že se vysokoškolské vzdělání nevyplatí, je u nižší střední třídy, která tvoří zhruba polovinu české populace, hluboko zakořeněná a zčásti vysvětluje nižší aspirace dětí studovat na univerzitách,” vysvětluje socioložka z Národního institutu SYRI a Akademie věd Johana Chylíková.

Rodiče těchto dětí je proto raději vidí na škole s praktickým zaměřením. Ekonomickou návratnost praktického vzdělání často dokládají tvrzením, že automechanik si vydělá více než vysokoškolák,“ uvádí jako příklad Chylíková.

Vidina finančního zabezpečení je pak pro nižší střední třídu tou nejsilnější motivací. Jiné druhy motivace, jako je například dosažení prestiže a seberozvoje, jsou v nižší střední třídě oslabené.

„Rodiče z nižší střední třídy dětem radí, aby při výběru oboru postupovaly pragmaticky. Vzdělání má podle nich sloužit jako příprava na povolání. Rodiče zajímá mzda v oboru a jistota zaměstnání. Vztah mezi vzděláním a povoláním má být podle nich jasný,” doplňuje Chylíková.

Malou motivaci k vyššímu vzdělání podle Chylíkové vysvětluje i nedostatečná podpora rodičů při domácí přípravě a samostudiu. „Očekávají, že děti samotné projeví buďto nějaký talent nebo lásku k učení. Pokud se to nestane, tak to pro rodiče znamená, že na učení nejsou, a nikdo je do učení nenutí a nemotivuje je. Ve výsledku tak děti o vysokoškolský diplom neusilují,“ říká Chylíková.

S tímto problémem mohou podle Chylíkové žákům a studentům pomoci školy. “(Ty) mohou se zažitými stereotypy pracovat,“ uzavírá Chylíková.

Zdroj: SYRI

Další články k tématu

České univerzity jsou hrdé, když vyhodí spoustu studentů, míní odborník

Skoro 60 procent českých vysokoškoláků nedokončí bakalářské studium. Často končí už v prvním ročníku. Důvodů je více. Patří mezi ně příliš mnoho teorie bez spojení z praxí i chybějící motivace. Podle odborníků většina univerzit vysokou neúspěšnost svých studentů neřeší. Na problém upozornil server Seznam Zprávy. Z údajů ministerstva školství vyplývá, že přes 58 procent bakalářských studentů, kteří začali […]

číst více

Kde můžou studenti nejvíc ušetřit a na čem naopak vydělat?

Děsí vás s končícími prázdninami pohled na účet? Nevíte, jak finančně zvládnete nadcházející semestr? Přinášíme vám přehled toho, kde jako studenti můžete nejvíc ušetřit, a také, kde získat nějakou tu korunu navíc. Využijte zdroje své školy naplno Pro řadu studentů představují účty za elektřinu, vodu a další nezbytnosti nemalé procento měsíčních nákladů. Efektivní způsob, jak tyto […]

číst více

Studenti můžou získat slevu na knihy i cesty do zahraničí

Studentský život je náročný v mnoha ohledech. Jedním z problémů, se kterým se vysokoškoláci potýkají, je napjatý finanční rozpočet. Jako student ale máte nárok na celou řadu slev. Ušetřit můžete na těch úplně základních věcech, jako je jídlo, ale i na sportování, nebo třeba oblečení. Doprava Velkou položkou na našem seznamu je určitě cestování. A to […]

číst více