Další ročník Národní ceny za studentský design je tu

31. 5. 2009 | Aktuality

Design Cabinet CZ spolu s dalšími profesionálními organizacemi (Unie profesionálních designérů ČR, Unie výtvarných umělců ČR, Obec architektů, Asociace středních a vyšších odborných škol s výtvarnými a uměleckořemeslnými obory) vyhlásila další ročník již tradiční soutěže o Národní cenu za studentský design.

Soutěž je určena všem středoškolským a vysokoškolským studentům z celé republiky, studujícím obory zaměřené na design, architekturu a umělecká řemesla v České republice nebo na obdobně zaměřených školách v zahraničí. Ti všichni mohou do soutěže přihlásit své seminární, ročníkové, klausurní, diplomové, zakázkové a jiné práce z oblasti designu, které vznikly po 1. lednu 2007 a nebyly přihlášeny v předešlých ročnících této soutěže. Přihlášky je nutno zaslat na e-mailovou adresu info@designcabinet.cz nebo zizkova@designcabinet.cz, a to nejpozději do 19. června 2009. Po přidělení registračního čísla pak musejí soutěžící svou práci doručit do Design Cabinetu CZ Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství (Václavské nám. 31, 110 00 Praha 1) 29. června 2009 (od 10 do 18 hodin), poštou pak do 30. června 2009. Přihlášky a podrobné Propozice soutěže jsou uveřejněny na webových stránkách www.designcabinet.cz a na www.art-visual.cz.

Soutěž je vyhlašována od roku 1991, tehdy ještě pod záštitou již zrušeného Design centra ČR. Pod názvem Studentský design, tedy jako soutěž určená pouze studentům-neprofesionálům, je pořádána od roku 2004. Teprve od roku 2008 je vyhlašována pod názvem Národní cena za studentský design a organizuje ji skupina dobrovolníků pracující pro nadační program Design Cabinet CZ Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Do roku 2008 byly práce všech stupňů škol (tedy od středních výše) hodnoceny společně. Letos poprvé budou posuzovány odděleně střední a vyšší školy a dále vysoké školy a univerzity. Nominované práce postupují do národního kola, kde získají ocenění Dobrý studentský design 2009, Excelentní studentský design 2009 a jedna práce získá Národní cenu za studentský design 2009. Putovní výstava, která vzejde z letošní soutěže, bude mimo jiné zařazena do mezinárodního projektu Česká kreativita, díky němuž se bude moci prezentovat i v zahraničí.

Zdroj: tisková zpráva Design Cabinetu CZ