Cvičení pro zaneprázdněné studenty

28. 8. 2024 | Studentský život

Jako studenti strávíte spoustu času shrbení nad knihami. Ke zdravé funkci mozku ale potřebujete i dostatek pohybu. Vměstnat do přeplněného rozvrhu studium, práci, socializaci, a ještě nějaké to cvičení však není vždy snadné. Jak to vyřešit?

Pořiďte si MultiSport kartu Student a využívejte studentské slevy

Cvičení pro zaneprázdněné studenty

S klasickou MultiSportkou máte do téměř všech sportovišť vstup zdarma. Studentskou kartu si můžete zařídit sami. Stojí 399 korun měsíčně. V případě, že je vaše vysoká škola partnerem MultiSport, pak 349 korun. V rámci jednoho měsíce máte s kartou čtyři volné vstupy do široké sítě sportovišť, čtyři jízdy na rekole, nebo nextbike a plný přístup do platformy MultiSport.

Plánujte

Občas je těžké se donutit ke sportování, když jste zahlcení vším, co musíte v danou chvíli udělat. Zkuste tedy být méně spontánní a naplánujte si cvičení předem. Vezměte si třeba svůj rozvrh, najděte v něm okénko – třeba mezi jednotlivými předměty – a vyhraďte si ten čas na cvičení a na sebe. Z pohybu se najednou stane rutina a něco, na co se budete moct celý týden těšit.

Využijte „dead time“

Takzvaný dead time je doba, během které nemůžete být produktivní. Třeba když na něco čekáte, jedete v MHD, nebo máte jenom krátkou přestávku mezi přednáškami. Vystupte z tramvaje o jednu zastávku dřív a do školy se projděte. Nejezděte výtahem, ale běžte po schodech. Když budete mít přestávku mezi předměty, běžte se na chvilku projít. Uvidíte, že vám tyhle malé změny výrazně zlepší psychické i fyzické zdraví.

Zkuste cvičení s vysokou intenzitou

Cvičení a pohyb vám nemusí zabrat hodiny týdně. Občas stačí jenom patnáct minut na to, abyste se pořádně zapotili. Například cvičeni Tabata, při kterém se střídají dvě fáze. Během té první po předem určenou dobu cvičíte, jak nejrychleji dokážete, většinou po dobu třeba 30 vteřin. Druhá je pak fáze odpočinku, která trvá asi 10 vteřin. V jedné sérii se obě fáze vystřídají čtyřikrát. Velkou výhodou je, že si můžete intenzitu přizpůsobit podle vlastní fyzičky i nálady a sérií odcvičit klidně několik, nebo třeba jen jednu.

Vezměte s sebou kamarády

Ve dvou se to lépe táhne a stejně tak tomu bude i při cvičení. Dejte si s kamarádem třeba společný cíl a zkuste se navzájem do cvičení vyhecovat. Nebo si zamluvte místa na skupinových lekcích a udělejte si ze cvičení společenskou událost.

Propojte pohyb s prací

Jestli cítíte, že by pro vás mohlo být složité mít při studiu dostatek pohybu a zároveň si i něco málo vydělat, můžete tyhle dvě věci spojit dohromady. Nemusíte hned dělat fitness trenéra. Prací, při kterých se pořádně zapotíte, najdete spoustu.

Dělejte to, co vás baví

Je zbytečné abyste se nutili do cvičení, které vás bude akorát otravovat. Každý pohyb se počítá. Takže jestli nejste na běhání, třeba vás to bude bavit v posilovně. Můžete vyzkoušet i hit posledních let, kterým jsou například trampolínky – cvičení, při kterém skáčete do rytmu hudby na malých trampolínách.

Nebuďte na sebe tvrdí

Občas toho může být při studiu na jednoho moc. I když by měl být pohyb důležitou součástí rutiny všech lidí, odpočinek je neméně důležitý. Když budete cítit, že už na cvičení nezbývá energie, často postačí zajít si na malou procházku a trochu si vyčistit hlavu.

Další články k tématu

Léto ve víru zábavy a vzdělávání

S letními prázdninami přijde pěkné počasí a před studenty jsou (snad) dlouhé týdny volného času. Hledáte inspiraci, jak se během léta zabavit, nebo snad dovzdělat? Přinášíme seznam akcí, ze kterých si vyberou milovníci hudby, divadla, i ti, kteří si zkrátka chtějí užít pořádné léto. Divadlo a film Léto je to nejnabitější období pro milovníky kultury. […]

číst více

Dovolená za studentské ceny

Většina vysokoškoláků si nežije na vysoké noze a s penězi musí zacházet opatrně. Dovolenou si ale zasloužíme v každém věku a naplánovat se dá i s napjatým studentským rozpočtem. Přinášíme přehled devíti destinací, kam můžete vyrazit (skoro) za pakatel. Řecko Pokud vyrazíte mimo turistickou sezonu, sehnat last minute zájezd do některé z oblíbených řeckých destinací není vyloučené. […]

číst více

Jak na levnou studentskou dovolenou

I student si může užít perfektní dovolenou, kterou mu bude každý závidět. A to i s omezeným rozpočtem. Kde všude můžete při plánování dovolené ušetřit? I u nás je krásně Nemusíte hned jezdit do zahraničí, kupovat letenky a ubytování v drahém hotelu. I v Česku je spousta krásných míst, kam si můžete zajet na dovolenou, nebo třeba […]

číst více