Čtvrtý den MFF CINEMA MUNDI: festival zavítal do osad východního Slovenska i na srbskou kopanou

5. 3. 2012 | Tiskové zprávy

Kinematografii Latinské Ameriky zastupovaly argentinský Aballay, muž bez strachu a brazilské volné pokračování Zlatým medvědem oceněné Elitní jednotky, tentokrát s podtitulem Vnitřní nepřítel. Do Pobaltí se diváci podívali s litevskou Skleněnou zemí a estonskými Podzimními tanci. Přehlídka oscarových vítězů pokračovala snímkem Černobílý svět, který je znovu k vidění dnes večer v Lucerně.

Na karlovarském filmovém festivalu oceněný snímek Cigán přijel do Brna uvést jeho režisér Martin Šulík a scénárista Marek Leščák, s nimiž jsme natočili exkluzivní rozhovor. Doprovodný program před projekcí vyplnilo vystoupení taneční skupiny mládeže z Muzea romské kultury.

Koho nebaví sledovat fotbalová utkání, měl možnost k tomuto sportu najít sympatie skrze úspěšný snímek Montevideo, cesta za snem. Srbský hit odehrávající se mezi světovými válkami vypráví příběh hráčů srbského národního fotbalového mužstva, kteří touží předvést světu svůj kumšt na šampionátu v uruguayské metropoli Montevideu. „*Na filmovém festivalu jsem letos poprvé a s tímhle filmem, o kterém jsem předtím jen slyšela a četla, jsem byla opravdu spokojená,*“ prozradila své dojmy divačka Petra Skřivánková. „*Na sportovní filmy moc nejsem, ale tady se mi velmi líbilo prostředí, ve kterém se příběh odehrával,*“ doplnila ji další z divaček Veronika Nekudová. Srbské Montevideo se pro velký úspěch představí ještě jednou dnes odpoledne ve Velkém Špalíčku.

Po něm dnes přijde na řadu napjatě očekávaná premiéra české retro sci-fi komedie Probudím se včera spojená s autogramiádou. Od 18 hodin se jí ve Velkém Špalíčku zúčastní jak sám režisér Miroslav Šmídmajer, tak herci Jiří Mádl, Michael Foret, Ljuba Krbová a Eva Josefíková. Z pobaltské sekce budou moci diváci shlédnout v zahraničí aktuálně asi nejznámější estonský film Třída, který pojednává o násilí mezi středoškolskými studenty. Dalšími zástupci pobaltské kinematografie budou lotyšské drama Pád a litevský snímek Zpátky v tvé náruči. V Bakale bude k vidění norská vztahová komedie Happy, happy a večer podruhé a naposledy jeden z nejoceňovanějších filmů uplynulého roku, íránské oscarové drama Rozchod Nadera a Simin.

Nedělní doprovodný program bude pro změnu divadelní. Herci souboru DŽEM theatre vystoupí odpoledne od 14 hodin v ulicích centra Brna a večer předvedou ve Velkém Špalíčku umění improvizace.

Podrobnosti k nedělnímu programu čtěte zde.

Pavel Rybář
redaktor MFF CINEMA MUNDI