Chemicko-technologická fakulta UP od září v novém

14. 9. 2009 | Aktuality

Svůj 60. akademický rok zahájí Univerzita Pardubice (UP) otevřením nového areálu Fakulty chemicko-technologické (FChT). Slavnostní pásku přestřihne rektor UP a ministryně školství v pondělí 14. září přesně ve 14 hodin. Výstavba areálu trvala tři roky.

Nový areál nejenže patří k největším stavebním realizacím v oblasti vysokých škol v České republice vůbec, ale je zároveň i jednou z technologicky nejsložitějších staveb v rámci vědecko-výzkumných a vzdělávacích institucí za posledních několik desítek let. Bude tvořit hlavní část komplexního univerzitního kampusu v městské části II Pardubicích – Polabinách. Sestává celkem ze tří budov, které jsou soustředěny kolem akademického náměstí ve Studentské ulici, a také z tělovýchovných zařízení (v jihovýchodním cípu kampusu v Kunětické ulici), která už však byla uvedena do provozu na podzim roku 2006. V celém areálu je 168 laboratoří se špičkovým technickým a technologickým zázemím, 24 učeben včetně počítačových, čtyři velké posluchárny a další rozsáhlé zázemí pro děkanát fakulty, jednotlivá pracoviště, akademické pracovníky a pobyt studentů.

Kolaudační řízení areálu FChT bylo ukončeno už k 28. listopadu 2008, ve společných posluchárnách se vyučuje už od konce února 2009. V jarních měsících až do léta pak probíhalo stěhování jednotlivých pracovišť a přístrojů do nových prostor fakulty a realizace posledních dokončovacích prací. V červnu 2009 získala stavba hlavní cenu v prestižní architektonické soutěži Grand Prix architektů 2009. V současné době je v užším výběru mezi nominovanými realizovanými akcemi v soutěži Stavba roku 2009.

Slavnost na Univerzitě Pardubice v pondělí 14. září odpoledne a navštíví ji jak vedoucí zaměstnanci univerzity a Fakulty chemicko-technologické, pro níž byl areál vystavěn, tak i představitelé ministerstva školství, kraje, města a dalších partnerů z odborné i podnikatelské sféry a představitelé stavebních organizací, které se na výstavbě podílely (pozvánka zde). Veřejnost si bude moci nový areál prohlédnout ve středu 23. září 2009 v rámci ** Večera s vědou a chemií**, a to během prohlídky v 15 a v 18 hodin. Další program akce budou tvořit četné přednášky, výstavy a další. Večer s vědou a chemií začíná už v 16:30 hodin (více informací o programu najdete zde).

Zdroj: tisková zpráva Univerzity Pardubice