Cena Alfreda Badera za organickou chemii putuje do Pardubic

1. 11. 2012 | Tiskové zprávy

Cena pojmenovaná po významném chemikovi světového věhlasu, podnikateli a mecenáši dr. Alfredu Baderovi, spojená mimo jiné i s finanční prémií 3 300 USD, bude předána doc. Burešovi na 47. konferenci „Pokroky v organické, bioorganické a farmaceutické chemii“, konané v Lázních Bělohradě ve dnech 2. až 4. listopadu, kde laureát přednese plenární přednášku.

Cenu získává doc. Filip Bureš zejména za rozsáhlý soubor 42 prací publikovaných výhradně v zahraničních impaktovaných časopisech, jejichž tématem byla jednak asymetrická syntéza a katalýza, hlavně však syntéza nových sloučenin, potenciálně upotřebitelných v optoelektronice a dalších materiálových vědách.

Doc. Filip Bureš je absolventem Fakulty chemicko-technologické, kde se stal inženýrem na katedře organické chemie v roce 2002 a v roce 2005 doktorem. Již během svého studia absolvoval několik krátkodobých stáží v zahraničí a jako post-dok strávil 14 měsíců na ETH Curych ve Švýcarsku pod vedením prof. F. Diedericha. V roce 2010 se habilitoval a od té doby realizuje vlastní výzkumné téma zaměřené na syntézu materiálů s nelineárně-optickými vlastnostmi. Během své dosavadní kariéry byl řešitelem i spoluřešitelem několika výzkumných grantů financovaných Grantovou Agenturou ČR a v současnosti je spoluřešitelem grantu Technologické Agentury ČR.

Letos získává doc. Bureš k Baderově ceně ještě další ocenění – „Thieme Chemistry Journal Award 2012“ udělovanou vydavatelstvím Georg Thieme Verlag Stuttgart. Tato cena je od roku 1999 udělována mladým vědcům – chemikům s vysokým výzkumným potenciálem v oblasti syntetické organické chemie, a to editory časopisů Synthesis, Synlett a Synfacts.

Cena Alfreda Badera byla založena a je finančně podporována od roku 1994 Dr. Alfredem Baderem, zakladatelem firmy Aldrich (dnes Sigma-Aldrich), která je chemikům známa jako největší výrobce a dodavatel speciálních chemikálií pro výzkumné účely. Dr. Alfred Bader, sám rovněž organický chemik, založil tuto cenu právě pro mladé české organické chemiky. Přestože byl v roce 1939 donucen před nacistickým nebezpečím Československo opustit a jeho novým domovem se staly Spojené státy americké, nikdy na svou starou vlast nezapomněl a dodnes podporuje nadané české studenty chemie při jejich studiu v USA a Velké Británii (Baderovo stipendium na Harvard University, Columbia University, Imperial College of London a na University of Pennsylvania) a mladé vědce (Baderova cena za organickou chemii a Baderova cena za bioorganickou chemii). Kromě podpory vědy Dr. Alfred Bader proslul jako sběratel a znalec uměleckých děl, zejména obrazů.

Toto prestižní ocenění, udělované vynikajícím a perspektivním organickým chemikům již od roku 1994, tak získává v pořadí již druhý pracovník ústavu organické chemie a technologie pardubické Fakulty chemicko-technologické (prvním oceněným byl v roce 2007 doc. Ing. Jiří Hanusek, Ph.D.) a potvrzuje tak vysokou kvalitu výzkumu na tomto pracovišti Univerzity Pardubice.

kontakt:
doc. Ing. Filip Bureš, Ph.D.
Ústav organické chemie a technologie FChT UPa
telefon 466 037 099
e-mail filip.bures@upce.cz