Brněnské školy vysílají více studentů do světa

8. 10. 2009 | Aktuality

Brněnské vysoké školy posílají stále více studentů na stáže do zahraničí. Za posledních deset let se jen na Masarykově univerzitě a Vysokém učení technickém zvýšil jejich počet desetkrát, zjistila ČTK z výročních zpráv škol.

Univerzity se navíc snaží k vycestování povzbuzovat další studenty. Masarykova univerzita pořádá akci Více Masaryků do světa, která má za úkol lépe informovat studenty o jejich možnostech.

Prestiž se školy snaží zvýšit naopak tím, že lákají do Brna studenty z dalších zemí. Na Masarykově univerzitě loni bylo na výměnném pobytu 433 cizinců oproti 17 před deseti lety. Na brněnskou techniku jich loni přijelo 319.

Podle vysokoškolských učitelů jsou stipendijní pobyty v zahraničí důležité pro rozvoj mladých lidí. „Cílem je připravit studenty – budoucí absolventy – na evropské prostředí, na globalizovaný způsob vědeckého bádání a aktivizovat jejich co možná nejlepší orientaci v mezinárodním prostředí,“ uvádí v loňské výroční zprávě brněnská technika.

Více informací a další konkétní čísla najdete na: domaci.ihned.cz informace o akci Více Masaryků do světa

Zdroje: http://domaci.ihned.cz/index.php?… Výroční zpráva JCMM (Jihomoravske centrum pro mezinarodni mobilitu) za rok 2008 http://jcmm.cz/…2008_web.pdf