Akademici z FTK v Austrálii: Čechy trápí obezita a nedostatek pohybu

6. 11. 2012 | Tiskové zprávy

Zástupci z pětačtyřiceti zemí světa se zabývali tématy jako intervence a strategie zaměřené na zvýšení úrovně pohybové aktivity, snížení sedavého chování a propojení současného výzkumu v této oblasti do veřejné politiky.

Také český národ trápí nedostatek pohybové aktivity, sedavé chování, zvyšování nadváhy a obezity u dětí i dospělých. „Úroveň pohybové aktivity u Čechů dlouhodobě klesá, populace tloustne. Tento problém je markantní zejména u dětí, je nezbytně nutné s tímto stavem začít něco dělat,“ uvedl jeden ze zástupců ČR na kongresu a vedoucí katedry rekreologie FTK UP Zdeněk Hamřík.

„Na naší fakultě provádíme řadu výzkumů týkajících se životního stylu české populace, úrovně pohybové aktivity či vlivu podmínek a prostředí. Tato evidence je velmi důležitá, nyní ale musíme výsledky zpřístupňovat širší veřejnosti a zejména politikům,“ uvedl odborník z Institutu aktivního životního stylu na FTK UP Josef Mitáš.

Civilizační nemoci zabíjejí ve velkém
Na tvorbu a evaluaci strategií a politik zaměřených na zvýšení úrovně pohybové aktivity byla v Sydney část konference zaměřená. Většina vyspělých zemí je přitom v oblasti politiky podpory zdraví a prevence nadváhy a obezity velmi aktivní. Tzv. „civilizační onemocnění“ způsobují podle nejnovějších údajů Světové zdravotnické organizace 63 % z celkového počtu úmrtí na světě. Česko potřebuje strategii podpory pohybové aktivity

Také v České republice, která podobnou strategii nemá, se však situace mění k lepšímu. „Největším přínosem světového kongresu byly diskuze na téma tvorby politik podpory pohybové aktivity a veřejného zdraví. Česká republika potřebuje celonárodní strategii zaměřenou právě na oblast pohybové aktivity, jelikož životní styl zejména u dětí se velmi rychle zhoršuje a pohybová aktivita klesá,“ doplnit Michal Kalman, hlavní řešitel studie Health Behaviour in School-aged Children a účastník kongresu.

Konference (31. 10.–3. 11. 2012) definovala směřování Globální aliance pro pohybovou aktivitu do roku 2020 – Vision 2020. Následující světový kongres o pohybové aktivitě a zdraví se uskuteční v Rio de Janeiru v Brazílii.