Výzkum MU: Náruživé hraní online počítačových her není závislost

11. 9. 2016 | Aktuality

Uklidnění pro rodiče přinášejí výsledky výzkumu psychologů Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Po zkoumání dat od 9500 hráčů online počítačových her přišli se zjištěním, že ačkoliv tito uživatelé trávili u počítače i desítky hodin týdně, známky závislosti vykazovaly jen jednotky procent z nich. Hry tedy nejsou zdaleka tak nebezpečné, jak se jim přisuzuje. Odborníci ale zároveň upozorňují, že pokud někdo skutečně závislý je, může být léčba takového člověka složitější, protože se jedná o nový a specifický jev.

Z výzkumu mezi členy online herní komunity plyne, že hry mohou zlepšit náladu nebo ulevit od starostí stejně jako knihy, hudba nebo televize. Člověk s jejich pomocí relaxuje a vyrovnává se s psychickou nepohodou. „Hry samotné můžou za vznik závislosti minimálně. Pokud se někdo do problémů dostane, je to spíše proto, že k tomu měl psychologické předpoklady. Ne proto, že by hrám nešlo odolat,“ vysvětlil vedoucí vědeckého týmu Lukas Blinka.

Také obavy, že hráči přenesou násilné jednání z počítačové obrazovky do ulic, je potřeba mírnit. „Hra uživatele nijak neovládá. Pokud se něco takového stane, dotyčný by to velmi pravděpodobně udělal i bez toho, že by špatné jednání viděl v počítači,“ zdůraznil Blinka.

Z dat plyne, že hráčům pobyt ve virtuální realitě hry v mnoha případech pomáhá překonat složitou životní situaci, například když mladí lidé přechází z jednoho stupně školy na druhý a jejich sociální okolí se proměňuje. Pro řadu hráčů je jednodušší vstřebat novou situaci u počítače a díky komunitě s tím spojené, což je samo o sobě nijak neohrožuje. Až nadměrný a dlouhodobý pobyt u počítače může uškodit jejich sociálnímu životu a zdraví, které trpí nedostatkem čerstvého vzduchu a pohybu, i když nutně nemusí jít o závislost.

Psychologové budou ve zkoumání vášnivých hráčů pokračovat. Proto hledají takové, kteří dospěli k tomu, že už jim jejich koníček přerostl přes hlavu, a chtějí se léčit nebo už se léčí. Protože závislost na hrách zřejmě přibude jako nová psychiatrická diagnóza, chtějí výzkumníci prací s takovými lidmi pomoct nejen jim, ale i terapeutům, kteří teprve hledají cesty, jak je závislosti zbavit.

Zdroj: tisková zpráva MU. Zdroj fotografie: Freeimages.com

Další články k tématu