Vysokoškoláci chystají Týden neklidu

24. 2. 2012 | Aktuality

„Týden plný debat, diskuzí, přednášek, divadelních představení, koncertů, happeningů a především protestů“ slibuje studentská iniciativa Za svobodné vysoké školy a plánuje jej zahájit v neděli 26. února. Celá akce se uskuteční v Praze.

Z pondělí 27. na úterý 28. února se chystá také tzv. Noc univerzit, která má svým obsahem parafrázovat Muzejní noc. Vybrané vysoké školy si během ní kladou za cíl informovat veřejnost o problémech vysokého školství a vyvolat diskuzi o reformách. Chybět zde nebudou například ani workshopy na výrobu transparentů a další více či méně recesistické akce.

K účasti na Týdnu neklidu pořadatelé přizvali i uznávané kapacity nejen z oblasti vysokoškolského vzdělávání, mezi jinými Jana Kellera, Stanislava Štecha, Dušana D. Pařízka, Jiřího Dědečka, Ilonu Švihlíkovou, Vladimíru Dvořákovou, Petra Uhla, Petra A. Bílka a jiné.

Týden neklidu se uskuteční mimo jiné v divadlech Komedie či Na Zábradlí, v galerii Divus, na půdě Filozofické fakulty UK nebo Českého vysokého učení technického, na náměstí Jana Palacha, v Národní technické knihovně a jinde. Program je průběžně aktualizován, jeho náplň i další informace lze najít na stránkách zasvobodnevyso­keskoly.cz.

Podnětem celé akce se stalo vyjádření nesouhlasu s plánovanými změnami, jež jsou obsahem reformy zákonů o vysokých školách, o finanční pomoci studentům a dalším ministerstvem chystaným změnám. Svým názvem tento protestní akt navazuje na podobnou akci konanou v roce 2004.