VŠFS otevírá atraktivní obory Bezpečnostně právní studia a Kriminalisticko právní specializace

30. 7. 2015 | PR články

Na obory je již možné se přihlásit, výuka bude zahájena v příštím akademickém roce, tedy od října 2015.

Akreditované tříleté bakalářské obory jsou konstruovány jako obory s právním základem. Zatímco Bezpečnostně právní studia se soustřeďují na širokou oblast bezpečnosti a poskytnou absolventovi odpovídající znalosti z teorie a metodologie boje proti negativním společenským jevům, Kriminalisticko právní specializace poskytuje znalosti a vědomosti z oblasti trestního práva, kriminalistiky, kriminologie a forenzních věd.

Bezpečnostně právní studia

Absolvent získá systematické znalosti relevantních právních konceptů, principů a pravidel vnitrostátního, evropského a mezinárodního práva, jejich vzájemných vazeb a mechanismu jejich aplikace. Je komplexně a na odpovídající úrovni obeznámen i s aktuální úpravou příslušných právních odvětví, přičemž důraz je kladen na trestní právo, dále na ucelené znalosti z teorie a základů praxe kriminalistiky, forenzních disciplín a bezpečnostní problematiky. Získané znalosti z ekonomických disciplín umožňují současně aplikaci při řešení a ovlivňování konkrétních bezpečnostních jevů např. v podnikání, státní správy apod. Absolvent má zároveň kromě kvalitních znalostí z trestního práva potřebné znalosti z kriminologie a kriminalistiky, nutné pro stanovení účinných strategií ochrany veřejného pořádku a prosazování práva. Tím má současně odpovídající znalosti z teorie a metodologie boje proti negativním společenským jevům.

Kriminalisticko právní specializace

Studium je připraveno tak, že kromě teoretických základů budou studenti mít možnost seznámit se s konkrétními případovými studiemi, naučí se kriminalistické metody vyhledávání a zajišťování stop na místě činu, základní metody výslechu, rekognice, rekonstrukce a osvojí si metody vyšetřování konkrétních trestných činů. Při studiu se setkají se základními teoretickými pojmy v kriminalistice a jejich konkrétním významem v kriminalistické praxi. Naučí se aplikovat teoretické poznatky o kriminalistických stopách a kriminalistické identifikaci do kriminalistické praxe. Studium jim přinese vymezení nejfrekventova­nějších kriminalisticko-technických a kriminalisticko-taktických metod, jejich zevrubné vysvětlení a zdůraznění jejich významu v kriminalistické praxi. Studenti budou umět zmíněné metody aplikovat na konkrétní kriminalistické případy. V právních předmětech získají studenti velmi dobré základy zejména z trestního práva hmotného a procesního. 

Struktura studia kriminalistiky a forenzních disciplín je v tomto oboru velmi rozsáhlá a podrobná, na žádné jiné vysoké škole v ČR ať státní nebo veřejné, není výuka kriminalistiky připravena v tak rozsáhlé a kvalitní formě, jako je právě ve studijním oboru akreditovaném na naší univerzitě.

Vysoká škola finanční a správní

Vysoká škola finanční a správní, univerzita s více než patnáctiletou tradicí a téměř 14 tisíci absolventy, nabízí svým studentům vedle kvalitního vzdělání a mimořádného zázemí i mezinárodní prostředí. Svým studentům poskytujeme všechny stupně vysokoškolského vzdělání: bakalářské (Bc.) od roku 1999, kdy škola vznikla, navazující magisterské (Mgr. a Ing.) a od roku 2009, kdy se škola stala univerzitou, i doktorské (Ph.D.). Student si může vybrat prezenční i kombinovanou formu studia.

Více naleznete na www.vsfs.cz