Bankovní institut: Školné je konkurenční výhodou

2. 6. 2014 | PR články

Praha, 30. května 2014 – 65 % studentů první soukromé vysoké školy v České republice Bankovního institut (BIVŠ) si platí studium samo. Vyplynulo to z průzkumu, který v prvním ročníku BIVŠ provedla. Potvrzuje se tak fakt, že nejen studenti soukromých vysokých škol už zpravidla pracují. Za své peníze požadují individuální přístup a dostatečnou kvalitu. Školné je konkurenční výhodou – student je klientem školy, která nabízí požadované programy.

Z dalšího průzkumu, který se mezi studenty vysokých škol ekonomického, technického i humanitního zaměření z celé České republiky loni uskutečnil v souvislosti se soutěží Nápad roku 2013, vyplynulo, že dnes si nějakým způsobem přivydělává více než 77 % vysokoškolských studentů. Nejčastěji formou brigády na dohodu (42,3 %), jsou ale také klasicky zaměstnaní na hlavní či vedlejší úvazek (32 %). 14 % studentů pak při škole podniká. Na Bankovním institutu vysoké škole v Praze a na regionálních pracovištích v Břeclavi, Karlových Varech, Písku a Teplicích v současné době studuje více než 1 300 studentů, z toho jich je v prezenčním studiu cca 500. Dvě třetiny studentů BIVŠ při škole pracují.

„Studenti Bankovního institut jsou zpravidla velmi motivovaní a snaží se maximálně efektivně využít čas i peníze, které do studia investují“, říká rektor Bankovního institutu vysoké školy Pavel Mertlík a dodává: „Náš typický student je ve věku 25–35 let, kdysi nedostudoval, nebo vůbec nešel na vysokou školu, dnes studuje při zaměstnání, má řadu svých starostí mimo studium, je motivovaný a odpovědný, a proto se snaží maximálně efektivně využít čas i peníze, který studiu věnuje.“

Z průzkumu Bankovního institutu, kterého se loni na podzim zúčastnilo na tři sta lidí z 1. ročníku BIVŠ, vyplynulo, že hlavní roli při výběru školy sehrál obor studia, a to v 26,5 % případů. Pro 14 % mladých lidí bylo důležité místo bydliště. Motivací pro studium Bankovního institutu pak byla zejména snaha dosáhnout vysokoškolského vzdělání (70 %), 24,5 % studentů ho potřebuje pro kariéru. Pouze v 6 % případů na studium přispívá zaměstnavatel, rodiče vzdělání platí 27 % studentů a 65 % mladých lidí si školné platí samo.

„Školné je pro BIVŠ konkurenční výhodou ve srovnání s veřejnými vysokými školami“, říká výkonná ředitelka Bankovního institutu vysoké školy Lucie Kuželová a dodává: „Se školným umí Bankovní institut pracovat, umožňuje mu nabízet individuální přístup a zajistit požadované studijní programy. Díky školnému se BIVŠ umí samofinancovat.“

Pokud student pracuje nebo má například rodinu či nějaké osobní překážky, BIVŠ mu vychází vstříc. Třeba tím, že zkouší nebo má konzultační hodiny později večer či v sobotu. Podle průzkumu přitom nejvíc studentů BIVŠ, a to 19,5 %, pracuje ve finančních institucích. Zhruba 10 % je zaměstnáno ve státní či veřejné správě a jen o procento víc působí v malém podniku.

Právě propojení s firmami je výhodou. Studenti mají možnost praxe ve všech studijních oborech, pro rok 2014/2015 se jedná o bankovní management, oceňování majetku, ekonomiku a management podniku. Praxi přitom zpravidla sami vyžadují a škola jim potřebný kontakt s firmami dokáže zprostředkovat.

První absolventi Bankovního institutu vysoké školy odešli do praxe už v roce 2002 a mnozí z nich dnes pracují na vysokých pozicích. Nezaměstnanost absolventů BIVŠ je téměř nulová.

Pro další informace kontaktujte:
Štěpánka Filipová, Senior Consultant,
e-mail: stepanka.filipova@emd-pr.cz, mobil: 724 302 802

Bankovní institut vysoká škola (BIVŠ) je první soukromá vysoká škola v České republice. Na rozdíl od jiných soukromých vysokých škol jde o akciovou společnost, která vznikla už v roce 1994. Dosud ji absolvovalo více než 10 500 studentů. Na BIVŠ, která je součástí mezinárodního vzdělávacího holdingu COGNOS AG, lze v současné době studovat v bakalářském programu obory bankovní management (v češtině, angličtině a ruštině), oceňování majetku, ekonomika a management podniku (oba v češtině), v navazujícím magisterském programu pak se mohou studenti vzdělávat v oboru finance, a to v českém nebo anglickém jazyce. Více informací na www.bivs.cz.