Jde to i bez titulu

4. 7. 2016 | Rady maturantům

Možná vás nevzali na vysokou, možná jste se na ni ani nepřihlásili. Otitulované okolí si teď ťuká na čelo, co že jako budete dělat, když máte jenom maturitu. My víme co – přesně to, co budete chtít.

Vysokoškolský titul má dnes v České republice trochu rozporuplný status. Na jednu stranu se ve spoustě rodin i povolání očekává, že si ho zkrátka uděláte, na druhou stranu ho „má každý“. Spousta lidí je překvalifikovaná a nemůže najít práci ne proto, že by nic neuměli, ale proto, že toho hodně vědí a říkají si za to hodně peněz. Nakonec klidně s Mgr. nebo Ing. před jménem můžete skončit za kasou v obchoďáku. Ale i obráceně. I „jenom“ s maturitou můžete dělat například manažerskou funkci.

Sedmadvacetiletý Honza se po gymplu přihlásil na strojárnu na ČVUT. Z té pak přešel na ústecký UJEP a nakonec ze školy po několika letech odešel bez titulu. Bez práce ale nebyl, naopak dělal přesně to, co měl v plánu po skončení školy. Zjistil, že to jde i bez ní, a pracuje jako průmyslový designer.

Tvoji rodiče mají oba vysokou – chtěl jsi jít studovat sám, nebo tě k tomu trochu nutili?

Nikdo mě k tomu nenutil, ale vzhledem k tomu, že po základní škole jsem opravdu netušil, jakým směrem se vydat, tak gympl byla jasná volba. Tam už člověk aspoň začíná mít nějakou představu, co by mohl dělat.

Kdy sis poprvé řekl, že vejška asi nebude nic pro tebe?

Když mi jedna vyučující dělala naschvály a musel jsem ten předmět dělat přes zkušební komisi. Sice jsem ho udělal, ale to studium mi to tak neuvěřitelně znechutilo, že jsem mu přestal věnovat dostatek času.

Bál ses, co na to řeknou vaši nebo tvoje přítelkyně nebo kamarádi, když ses rozhodl ze školy odejít?

Tak věděl jsem, že u rodičů to nebude příliš nadšená reakce. U přátel jsem se toho ale nebál, protože hodně z nich taky vysokou školu nedodělalo.

Ty jsi pracoval už během studií – měl jsi obavy, že třeba o místo přijdeš, když si nedoděláš titul?

Nebál. Myslím, že já s prací problém nemám. I kdybych se měl živit rukama, tak věřím, že bych se v pohodě uživil.

Litoval jsi někdy toho, že jsi školu nedodělal?

Samozřejmě, že kdybych měl školu hotovou, tak by byl můj kariérní postup snazší a rychlejší. Třeba si ji ještě někdy dodělám, ale vím, že to jde i bez ní.

Znáš někoho, kdo má hotovou školu a nemůže najít práci? Nemůže pak nakonec to, že titul nemáš, být výhoda?

Já bych ani neřekl, že je výhodou nemít vysokou. Ale mnohem důležitější než vysoká je mít nějaké schopnosti a znalosti. Člověk, který má tři strojařské tituly, ale neví, jak se utahují šrouby, je v práci naprosto k ničemu. V naší firmě se dává přednost znalostem než titulům, proto pracuji na stejné pozici jako lidé s titulem inženýr.

Zdroj fotografií: freeimages.com

Další články k tématu