Jak sehnat studentský byt a nenaletět

8. 8. 2016 | Studentský život

Konečně bez dohledu rodičů a bez otravování sourozenci! Konečně samostatné bydlení, říkáte si. Jaká je cena za tuhle svobodu, na co si dát pozor a jak nenaletět podvodníkovi, pokud sháníte studentský byt neboli privát? To vám prozradíme právě v tomto článku.

Pojmy a dojmy

Pro začátek si ujasníme pár právnických pojmů, bez jejichž znalosti se při shánění bytu na neobejdete.

Pronajímatel je ten, kdo vlastní danou nemovitost (byt, dům, zahradu, garáž…).

Nájemce si pronajímá konkrétní nemovitost přímo od pronajímatele – vlastníka

Podnájemce je ten, kdo uzavírá podnájemní smlouvu s nájemncem. Součástí této smlouvy nemusí být pronajímatel. Je ale lepší, pokud vlastník na smlouvě participuje. Podnájemce má navíc z právního hlediska daleko menší možnosti, protože je závislý na konkrétním vztahu pronajímatele a nájemce. Pokud totiž pronajímatel ukončí nájemci smouvu, smlouva končí i podnájemci.

Pojmy máme za sebou a můžeme přejít na dojmy. Někdy se prostě vyplatí dát na intuici a pokud vám majitel bytu lidsky „nesedí“, zvážit, zda si byt pronajmout. Samozřejmě, že je-li byt krásný a naprosto v pořádku a majitel je tak trošku podivín, není moc proč se rozmýšlet. Je-li ale divný byt i majitel, je lepší poohlédnout se jinde.

Na co se zaměřit v nájemní smlouvě?

Klasická nájemní smlouva ve většině případů opisuje, někdy jinými slovy, někdy identicky, ustanovení občanského zákoníku, která se týkají většiny běžných situací spojených s pronájmem bytu. Co je ale určitě důležité zkontrolovat je výše záloh za služby (vodné stočné, odpady atp.), které jsou v nájemní smlouvě specifikované, protože se může stát následující: tyto služby jsou tzv. „podstřelené“ nebo kalkulované na nesprávný počet osob a nájemnce by tedy v budoucnu doplácel, aniž by s tím předem počítal ve službách jsou zahrnuty položky, které nájemce platit nemá, což je například fond oprav nebo pojištění domu.

„Při převzetí bytu byste měli a poznamenat všechny nedostatky, které kde najdete. Pokud po čase budete byt předávat zase zpět, pronajímatel může usoudit, že jste nedostatky způsobili vy a opravy strhnout z vaší vratné kauce,“ upozorňuje Tomáš Hejda, tiskový mluvčí realitní kanceláře Remax. Kauci, neboli zálohu, záruku, skládá většinou nájemce při převzetí bytu. Její výše může být až 6 měsíčních nájmů, v České republice je ale obvyklá kauce ve výši 1–2 měsíčních nájmů, naprosto výjimečně tři měsíčních nájmů. S majitelem se také domluvte, do jaké míry můžete provádět úpravy v bytě – zda smíte například vrtat do stěn či do obkladů. Dejte si také pozor, jaká je doba vaší výpovědní lhůty, abyste pak nebyli nemile překvapeni, že v bytě musíte zůstat déle, než jste chtěli. V dobré nájemní smlouvě tuto informaci rozhodně naleznete.

Kapající kohoutek

Co se oprav v bytě týká, jste jako nájemci povinni provádět běžnou údržbou bytu. To znamená udržování a čištění bytu včetně zařízení. Standardně se jedná o malování, úklid, revize spotřebičů apod. Dále byste měli provádět drobné opravy, jejichž náklady nepřekročí 100,– Kč/m2 plochy bytu za rok. Pokud byste si chtěli podrobněji nastudovat, co se skrývá za označením „drobné opravy bytu“, více se dočtete zde.zde

Praha, Brno a tak dále

Zajímá vás, jak se pohybují ceny nájmů ve sdíleném a v samostatném pokoji v jednotlivých městech v České republice?

Praha:

Záleží na tom, zda bydlíte v centru či na okraji. Je jen na vašem zvážení, zda si připlatíte anebo strávíte denně hodinu dojížděním.

  • sdílený pokoj (většinou dva lidé) – cca 3 000 – 5 000 Kč/osoba
  • samostatný pokoj – cca 5 000 – 9 000 Kč

Brno:

Brněnské centrum lze přejít pěšky během půl hodiny. Nájmy ve středu moravské metropole jsou ale leckde srovnatelné s hlavním městem. Ušetříte, zabydlíte-li se na periferii.

  • sdílený pokoj – cca 3 000 – 4 000 Kč/osoba
  • samostatný pokoj – 5 000 – 8 000 Kč

Hradec Králové:

Tohle město se cyklisty jen hemží. Trolejbusy netřeba. Stačí mít kolo.

  • sdílený pokoj – 2 500 – 4 000 Kč/osoba
  • samostatný pokoj – 4 000 – 5 500 Kč/osoba

Plzeň:

  • větší pokoj, vhodný pro 2 studenty – cca 2 500 – 3 500 Kč/osoba
  • samostatný menší pokoj – cca od 4 000 Kč

Olomouc:

  • sdílený pokoj – 3 000 – 4 500 Kč/osoba
  • samostatný pokoj – od 5 000 Kč

Ostrava:

  • sdílený pokoj – 2 500 – 4 500 Kč /osoba
  • samostatný pokoj – od 3 000 Kč

Pozor! Podvod!

Důvěřivost a naivita se nevyplácí. Podvody se dějí stále a není vždy lehké rozeznat seriózní nabídku k nájmu od nabídky podvodné.

Nejtypičtějším druhem podvodu je byt v centru většího města za velice příznivou cenu. Inzerát obsahuje pěkné fotografie, popis nemovitosti je psaný lámanou češtinou a „majitel“ komunikuje nejčastěji v cizím jazyce,“ varuje Jana Štětinová z BezRealitky.cz. „Majitel vždy požaduje složit zálohu na byt předem, bez předchozí prohlídky a osobního setkání. Zájemce ty peníze zpravidla pošle a majitel se již dále neozývá. Je velice složité se pak domáhat spravedlnosti.“

Dobře si tedy prověřte majitele, požádejte ho o kompletní adresu bytu a ověřte si, zda je skutečně majitelem. Jde to jednuduše skrz katastr nemovitostí. Můžete také místo osobně navštívit a poptat se v okolí. Je lepší trocha aktivity navíc než nenávratně ztracené peníze.

Zdroje:

bezrealitky.cz

Blog Annonce

zakonyprolidi.cz

freeimages.com