IT firmám chybí odborníci, zaměstnávají kvůli tomu studenty

8. 4. 2024 | Uplatnění studentů a absolventů

IT uplatneniS rozmachem informačních technologií (IT) potřebují firmy stále více zaměstnanců. Odborníků na trhu práce je přitom nedostatek. Firmy proto začaly spolupracovat se středními školami a zaměstnávají středoškoláky už během studií. Samy si tak vychovávají budoucí odborníky v oboru.

Firmy si postupně uvědomují, že zaměstnávat studenty má své výhody. Dokládá to počet pracovních nabídek pro studenty, který čítá i stovky pozic ročně. V minulosti přitom šlo spíš o ojedinělý jev.

Se studenty spolupracuje například společnost Newton Media, která na svém webu sdružuje a analyzuje mediální obsah v Česku. Úkolem studentů je doplňovat do databáze různé údaje. „Na oplátku se jim snažíme ukázat, jak vypadá skutečné pracovní prostředí a činnosti v různých odděleních firmy. Stala se z toho tradice a vedoucí středisek si vždy od začátku roku už sepisují možnosti, jak případné stážisty vytěžit,“ vysvětlil ředitel společnosti Vít Kadlec. Časem se ze stážistů mohou stát plnohodnotní zaměstnanci.

Dále efektivně propojuje studenty s praxí Unicorn University, která poskytuje cenné praktické zkušenosti právě ve spolupráci s předními komerčními firmami. Studenti mají příležitost pracovat přímo s profesionály ve svém oboru a učí se tak, jak řešit reálné problémy a aplikovat své znalosti v praxi. Nabízí také velké množství studijních a pracovních stáží, ke kterým díky partnerům mají přístup. Důležitým aspektem studia na Unicorn University je také rozsáhlá možnost networkingu skrze pravidelně pořádané akce – konference, workshopy a hackatony.

Specializované firmy se také zaměřují na vzdělávání studentů. Pořádají tematické přednášky, nabízejí studentům během stáží mentoring anebo organizují workshopy. „Absolventi nejsou zatíženi předchozími návyky, a firmy si je mohou vyškolit a přizpůsobit podle svého,“ popisuje výhody zaměstnávání studentů marketingová ředitelka personální agentury Advantage Consulting Marcela Vyskoková.

Firmy kromě stáží nabízejí studentům i tvůrčí vyžití a možnost práce na vlastních projektech. Příkladem je světový rozvojový program Solve for Tomorrow od Samsungu. Studenti po dobu osmi měsíců pracují na vlastním projektu a dohlíží na ně profesionálové. Program cílí na to podporovat mladé inovátory ze středních škol.

„Studenti v něm mohou veřejně přednést své technologické nápady a vize na zlepšení života jakékoli větší skupiny obyvatel a nakonec jim vdechnout i život, byť se to nyní může zdát nemožné. Naučí se týmové spolupráci, posílí kritické myšlení, kreativitu, prezentační dovednosti a rozšíří svoji síť kontaktů. Každý rok si navíc pár účastníků programu, kteří projeví zájem, v Samsungu splní dvoutýdenní stáž, kterou mají v rámci školní docházky povinnou,“ uvedla manažerka Samsungu Zuzana Mravík Zelenická.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Češi chtějí v zaměstnání flexibilitu, důležité je i ocenění

Češi chtějí v zaměstnání flexibilitu, důležité je i ocenění

Pandemie covidu měla dopad na pracovní trh a také na požadavky zaměstnanců. Ti stále častěji chtějí flexibilitu, delší dovolenou a jiné zaměstnanecké benefity. Podívali jsme se na to, co nejčastěji požadují čeští a britští zaměstnanci po svých zaměstnavatelích a co ovlivňuje jejich výběr práce. Jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru zaměstnání je pro mladé Brity ve …

Dobrý profil jako klíč k zaměstnání. Najděte si práci přes LinkedIn!

Dobrý profil jako klíč k zaměstnání. Najděte si práci přes LinkedIn!

Portálu LinkedIn se občas přezdívá Facebook pro profesionály. Cílem této sociální sítě je propojovat lidi z příbuzných oborů či s podobnými pracovními zkušenostmi. Kromě toho slouží k inzerování pracovních pozic a umožňuje na ně i odpovídat. Na LinkedIn je momentálně necelých 67 milionů uživatelů. Jak tedy uspět u potenciálního zaměstnavatele se svým profilem v tak obrovské …

Jak napsat perfektní motivační dopis

Jak napsat perfektní motivační dopis

Motivační dopis někdy představuje rozdíl mezi zaměstnaným člověkem a tím, který musí hledat práci dál. Každý dopis musíte psát na míru pozice, na kterou se hlásíte. Existuje ale několik společných rysů, které motivační dopis posunou na vyšší úroveň a zvýší vaše šance získat zaměstnání snů. Nepište román Na žádané pozice se mohou hlásit stovky i …