Čtvrtstoletí s Erasmem. Do zahraničí vyjelo přes 400 tisíc Čechů

11. 4. 2024 | Studium v zahraničí

erasmus studijní pobytEvropský stipendijní program Erasmus funguje v Česku již 25 let. Za tu dobu se do něj zapojilo přibližně 411 tisíc Čechů. Nejčastěji šlo o vysokoškolské studenty a pracovníky. Od roku 2014 je program pod názvem Erasmus+ otevřený i žákům základních a středních škol, učitelům, pracovníkům s mládeží nebo sportovním trenérům. Jen loni do zahraničí s Erasmem vyjelo přes 30 tisíc Čechů.

Za čtvrtstoletí existence Erasmu v Česku se vysokoškoláci zúčastnili 121 540 studijních pobytů a 22 628 praktických stáží. Zaměstnanci univerzit vyjeli na víc než 56 800 školení a výukových pobytů. Naopak na studijní pobyt do Česka dorazilo 118 500 vysokoškoláků ze zahraničí a necelých 30 tisíc cizinců přijelo na praktickou stáž.

Co se žáků základních a středních škol týče, mezi lety 2014 až 2023 se jich Erasmu účastnilo skoro 32 tisíc. Nejčastěji do zahraničí vyjížděli žáci základních škol a středoškoláci z Moravskoslezského kraje.

Mezi lety 1998 až 2021 Češi nejčastěji navštěvovali Německo, Španělsko a Velkou Británii. Česko se pak jako destinace pro Erasmus těší největší oblibě mezi Slováky, Turky, Španěly, Poláky a Francouzi.

Podle studie z roku 2022 jsou účastníci zahraničních výjezdů sebevědomější, otevřeněji sdílejí své názory a snáz spolupracují s ostatními v mezinárodním prostředí. Na Erasmu si studenti nejvíc cení fakt, že se zlepšili v cizím jazyce, a možnosti poznat cizí země a kulturu. Jako překážku pak studenti uváděli finance nebo nedostatečnou jazykovou vybavenost.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Lepší plat i víc kontaktů aneb Co přináší studium v zahraničí

Lepší plat i víc kontaktů aneb Co přináší studium v zahraničí

Studenti, kteří vyjedou studovat do zahraničí, dosáhnou v budoucnu na lepší platové ohodnocení než studenti, kteří zůstanou v Česku. Vyplývá to z průzkumu, který si nechal zpracovat Dům zahraniční spolupráce (DSZ). Do průzkumu se zapojilo přes 600 lidí ve věku 18 až 35 let. Byli rozděleni zhruba na dvě poloviny, podle toho, zda studovali v zahraničí nebo ne, …

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Do roku 2021 se programu Erasmus zúčastnilo přes 350 tisíc Čechů, z nichž největší počet tvořili studenti vysokých škol. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Dům zahraniční spolupráce. Zájem o výjezdy přes Erasmus by měl růst i do budoucna. Mimo jiné i díky většímu rozpočtu. „Očekáváme, že počet Čechů, které budeme schopni do zahraničí přes program vyslat, …

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Evropa je domovem nejstarších univerzit na světě. Součástí jejich dlouhé historie se teď můžete stát i vy, a to prostřednictvím programu Erasmus+. Zamíříte na místo, kde spřádal plány Kryštof Columbus? Nebo raději na alma mater současného krále Velké Británie? Valladolidská univerzita Název španělského města Valladolid zní trošku jako jazykolam, do povědomí se ale vryl díky …