Co je work-life balance a jak si ho udržet

16. 5. 2016 | Rady maturantům

Full-time škola, full-time práce, full-time volný čas a full-time spánek. Jak se z toho nezbláznit a všechno zvládnout (relativně) v klidu?

Stihnout všechno, co stihnout chcete, a být při tom v pohodě – jde to vůbec? To je otázka, která se někdy prožene hlavou snad každého vysokoškoláka. Jakmile se na vás navalí seminárky, zkoušky, brigáda, a k tomu poprvé v životě nutnost postarat se sám o sebe, může toho na vás být zkrátka moc. Hledali jsme proto rady, jak si udržet zdravou work-life balance a ze všeho se nezbláznit.

Co je work-life balance?

Work-life balance znamená správnou prioritizaci mezi prací a volným časem. Je jednoduše o tom, najít správný poměr mezi prací (případně školou) a zábavou. O tom, že to není tak snadné, jak se může na první pohled zdát, svědčí nejrůznější statistiky. Problém s hledáním téhle rovnováhy má totiž až 20 % lidí. Například OECD zjistila, že 7 % zaměstnanců v České republice pracuje přes 50 hodin týdně, a netráví proto dost času s přáteli nebo rodinou. Právě tito lidé se pak v životě snadno potkají například se syndromem vyhoření.

I když se zdá, že v současné době počítačů a nonstop připojení na internet je všechno snazší, technologie nám s work-life balance paradoxně vůbec nepomáhají. Školu a práci totiž máte vlastně pořád u sebe. V počítači, na telefonu, v tabletu. Být offline je luxus, který se vám příliš často nepoštěstí.

Mít work-life balance neznamená strávit stejně času ve škole/práci a s přáteli. Vaše potřeby se navíc můžou v čase měnit. Takže o zkouškové možná zvládnete studovat od rána do večera a kamarády vidět maximálně jednou týdně, ale přes semestr s nimi vyrazíte ven každý den. A tak podobně. Každý z nás navíc má rovnováhu mezi prací a volným časem jinou.

Jak na to?

Rovnováhu mezi prací a volným časem můžete ovlivnit. Na dalších řádcích najdete pár tipů a triků, jak najít správný poměr mezi všemi činnostmi, které potřebujete nebo chcete zvládnout.

Naplánujte si volný čas – i když to může znít zvláštně, poznačte si do diáře čas, který strávíte s rodinou a přáteli a další aktivity, které vám vrátí energii vydanou ve škole/práci, například sport. Jednak se budete mít na co těšit a jednak vás tento plán donutí stihnout ostatní činnosti tak, abyste nemuseli nic rušit. Sportu se rozhodně nevzdávejte, mimo jiné vás totiž nabije energií a zlepší vaši koncentraci.

Přestaňte dělat věci, které z vás vysávají energii a berou vám čas – například přestaňte trávit čas v práci s kolegy, kteří se místo práce jen vybavují; své úkoly pak stihnete rychleji a zbude vám více času na příjemnější věci.

Promyslete pořadí aktivit – co všechno musíte během dne udělat? Naplánujte si to tak, abyste nemuseli běhat po městě tam a zpátky, čímž ušetříte čas za zbytečné cesty.

Přestaňte být perfekcionisté – s přibývajícími povinnostmi zkrátka všechno perfektní nebude. Rozhodněte se, z čeho a kolik můžete slevit.

Soustřeďte se – multitasking je krásná věc, ale roztříští vám pozornost, takže věci, které děláte přes sebe, vám nakonec zaberou víc času, než kdybyste řešili jednu po druhé. Nepište pracovní e-maily na večeři s přáteli, nedomlouvejte si rande při psaní seminárky.

Zní to snadno, viďte? Pokud budete tyto zásady i co nejpilněji dodržovat, také to snadné bude. A možná vám zůstane čas i osm hodin spánku denně. :)

Zdroj fotografií: freeimages.com

Další články k tématu