Absolvujte kurz na MIT, Yale nebo na Harvardu. Zdarma a po internetu

29. 4. 2014 | Studium v zahraničí

K tomu, abyste vystudovali kurz z libovolného předmětu na některé prestižní zahraniční univerzitě, nepotřebujete nic jiného, než znalost angličtiny a připojení k internetu. Studovat můžete cokoliv od astrofyziky či ekonomie až po biologii, psaní písniček nebo hru na kytaru. Na řadě univerzit můžete získat za absolvování kurzu i ověřený certifikát. (pozn.: článek byl 22. 6. 2014 aktualizován (lč))

Chtěli byste si vyzkoušet studium na prestižní zahraniční univerzitě, ale nemáte peníze na studium v zahraničí, bojíte se, že by vás nepřijali, nebo ani nechcete nebo nemůžete odcestovat? Díky internetu už vás tyhle starosti nemusí trápit. Ať už studujete na střední, nebo na vysoké škole, ať už pracujete a chybí vám příležitosti ke vzdělávání, nebo prostě potřebujete konstruktivně vyplnit volný čas, internetové online kurzy jsou ideálním prostředkem k rozšíření obzorů. Řada těch nejprestižnějších škol zpřístupňuje veřejnosti studijní materiály skutečně nabízených prezenčních kurzů nebo zdarma vytváří předměty uzpůsobené přímo pro distanční vzdělávání, ať se tak podle nich může učit kdokoliv a kdekoliv. Možností je celá řada.

Coursera.org

„Máme vizi budoucnosti, kde každý má přístup k hodnotnému vzdělání, které bylo dosud dostupné pouze několika málo lidem. Naším cílem je vyzbrojit lidi vzděláním, které zlepší jejich životy, životy jejich rodin a komunit, ve kterých žijí.“

Coursera je organizace, která spojuje ty nejlepší světové univerzity a nabízí zdarma kurzy komukoliv na světě. Vybrat si můžete ze 642 kurzů zaměřených nejrůznějšími směry a často jde o kurzy velmi prakticky zaměřené – najdete tu manažersky a ekonomicky orientované předměty, kurzy veřejného vystupování, hraní a tvorby her, zpracování videa a fotografií, kurz hry na kytaru nebo skládání hudby. Současně jsou tu i předměty zaměřené vědecky. Výuka je interaktivní, nabídnuty jsou videolekce, průběžné testy i úkoly, při nichž musíte interagovat s ostatními studenty ze zbytku světa.

EdX

EdX je nezisková organizace, na jejímž vzniku spolupracovaly univerzity Harvard a MIT. Funguje velmi podobně jako již zmíněná Coursera. Také EdX stojí na principu „MOOC“ – „Massive Open Online Course“. Studovat zde můžete interaktivní formou právo, historii, přírodní i společenské vědy, inženýrství, podnikání nebo medicínu. Některé kurzy se můžou hodit každému – třeba odolnost vůči stresu. Než se pustíte do specializovaných předmětů, můžete si vyzkoušet demo, ve kterém zjistíte, jak EdX funguje.

Khan Academy

Khan Academy nabízí méně kurzů než předchozí dvě organizace, její cíl je však stejný – zpřístupnit vzdělání komukoliv, a to od začátečníků. Najdete tu například kurzy matematiky určené žákům už od prvního stupně. Khan Academy obecně pokrývá spíše základní a obecnější témata.

MIT OpenCourseWare

„Naše idea je jednoduchá – publikovat všechny studijní materiály online a zpřístupnit je tak komukoliv.“

MIT bere snahu o otevřenost veřejnosti vážně: na internetu nabízí studijní materiály ke 2.150 kurzům, které jsou na škole vyučovány. Částečně jsou překládány i do cizích jazyků, například do čínštiny, korejštiny nebo perštiny. I zde najdete videolekce, jejich přepisy i cvičné testy, zapojit se můžete do diskusí s ostatními studenty. Vzhledem k zaměření univerzity zaujme nabídka hlavně ty technicky orientované.

Open Yale Courses

Podobnou vizi jako MIT má i Yale. Výuka je méně interaktivní, nejsou zde třeba studentské diskusní skupiny ani možnost kontaktovat lektora.

BookBoon.com

Na BookBoon nenajdete přímo kurzy, ale zato spoustu učebnic volně ke stažení, a to z oblasti účetnictví, ekonomiky, jazyků, inženýrství nebo přírodních věd. Velká je i nabídka e-booků s tématy osobního rozvoje a úspěchu stejně jako knih zaměřených na podnikání, management a marketing.

ALISON

Na ALISONu si můžete vybrat z 500 certifi­kovaných předmětů, které studuje zhruba tři tisíce lidí z celého světa. Výhodou je, že se zde můžete učit i cizí jazyky. Výuka ale není tak interaktivní jako třeba na webu Coursera.org, kde jsou studenti co nejvíce zapojováni a je vyžadována jejich aktivní účast.

Duolingo.com

Duolingo.com je stránka zaměřená přímo na výuku cizích jazyků. V češtině je tu kurz angličtiny, pokud angličtinu už zvládáte, můžete si zapsat francouzštinu, španělštinu, němčinu, italštinu, portugalštinu, ruštinu, turečtinu, nizozemštinu, polštinu, irštinu, rumunštinu a maďarštinu. Vše je vytvořeno co nejvíce interaktivně a „herně“ – můžete i soupeřit s kamarádem, který studuje s vámi, za absolvované úkoly získáváte fiktivní měnu „lingoty“ a za ty si můžete kupovat bonusové lekce (například lekci svádění v daném jazyce a podobně). Jediným slabým místem je, že velká část výuky stojí na procházení cvičných testů. Duolingo je proto dobré spíše na opakování toho, co už umíte – pochopit nové gramatické jevy může být obtížnější.

Zdroj: webové stránky jednotlivých organizací
Foto: Picjumbo.com