7 rad od mazáků-maturantů

12. 9. 2016 | Rady maturantům

Maturita se zatím zdá daleko, vždyť je teprve září a školní rok právě začal. V mnoha směrech se na ni ale dá připravit už teď. Bývalí maturanti na základě svých vlastních zkušeností poradí, jak zkoušku dospělosti zvládnout. Pozn. Článek byl 8. 9. aktualizován. (kav)

1. Otázky si vypracujte sami

Velkou výhodou při samostatném zpracování otázek je fakt, že si obsah mnohem lépe zapamatujete. „Pak už jen stačí si vše jednou nebo dvakrát přečíst a je to pohodička,“ říká loňský maturant Daniel Kunášek (20). Pokud jen čtete, co za vás napsal někdo jiný, uvědomte si, že ten „někdo“ nemusel mít patent na pravdu. Vy následně můžete zjistit, že se bitva u Moháče odehrála o rok později, než „někdo“ tvrdil.

2. Nebojte se zeptat

Ať už pomocí učitele nebo Googlu, nebojte se ověřovat si fakta a spolehnout se na více než jeden zdroj. Pokud jste se to nenaučili během středoškolských studií, zajděte aspoň v maturitním ročníku občas do knihovny. Knihy přece jen psal někdo, kdo se v dané problematice opravdu vyzná, což se o článcích na internetu mnohdy říct nedá.

3. Počítejte s trémou

Tréma je normální. Jak říká čerstvá maturantka Jaroslava Javůrková (21): „I mě tréma dohnala, doporučuji s ní počítat. Pokud ještě stále nejste nervózní, věřte, že to přijde.“ Nestresujte se ale přespříliš, nejde vám o hlavu a věřte, že s vaší trémou počítá i zkušební komise. „Učitelé se snaží opravdu maximálně pomoct studentům a když to jde, dostanou z nich všechno, co vědí,“ dodává Javůrková.

4. Nenechte to na poslední chvíli

S přípravou začněte co nejdříve. Téměř všichni oslovení maturanti si první maturitní otázku vypracovali už na přelomu září a října. S tou poslední to ale bylo horší. Většinou si ji studenti dodělávali večer (v horším případě ráno) před samotnou maturitní zkouškou. Co z toho plyne? Nikdy není brzo začít. Jakmile máte po ruce seznam maturitních otázek, pustťe se do nich.

5. Přesvědčte komisi

Není důležité říci vše, co víte, během oné čtvrt hodiny. Je ale nesmírně důležité přesvědčit maturitní komisi, že byste o daném tématu dokázali mluvit třeba hodinu. Jednoduchá záležitost to není, ale pokud chcete uspět, je to základ, stejně jako mluvit spisovně a sebejistě. „Jistotu si musíte vybudovat pocitem, že jste udělali vše, co jste mohli,“ podotýká loňská maturantka Karolína Vodvárková (20).

6. Od každého trochu

Je sice fajn začít u první otázky a doufat, že do termínu maturitní zkoušky se naučíte i tu poslední, ale takhle to ve většině případů nefunguje. „Naučte se u každé otázky alespoň malou část. Pokud máte například dvacet otázek a každá má část A a B, naučte se u všech otázek alespoň „áčko“, abyste dostali aspoň trojku. Je to lepší, než umět A i B jen u deseti otázek a u dalších deseti nic,“ říká čerstvá maturantka Aneta Polesná (21).

7. Poslední rok

Přes vešketé učení a myšlenky na život na vysoké škole nezapomínejte na to, že se jedná o váš poslední rok na střední se spolužáky, které už nikdy tak často neuvidíte, ač vám teď možná lezou na nervy. Užijte si tento rok proto se vším, co k němu patří, ať už je to stužkovací večírek či maturitní ples.

Zdroj fotografií: freeimages.com