10 věcí, které vám před nástupem na vysokou školu nikdo neřekne

4. 3. 2024 | Studentský život

před nástupem na vysokou školu
Spoustu informací si můžete najít na stránkách školy, ale existuje několik nevyřčených pravidel, které se pojí se studiem na vysoké škole. Starší studenti už je považují za samozřejmost, takže je možná ani nenapadne se před vámi o nich zmínit. Rozhodli jsme se prolomit mlčenlivost a prozradit vám deset věcí, které vám před nástupem na vysokou školu nikdo neřekne.

Nemějte velké oči

S nástupem na vysokou školu se vám otevírá svět prakticky neomezených možností. Jeden studentský spolek za druhým, x zajímavých povinně volitelných předmětů, obden večírek… Snadno se vám tak může stát, že nebudete vědět, kam dřív skočit. Nevrhejte se do všeho po hlavě, nejprve se pořádně rozkoukejte a vyberte si pár věcí, které vás doopravdy zajímají.

(Ne)Přátelé od prvního dne

Přátelství vznikají postupně, a pokud se záměrně nebudete držet stranou, dřív nebo později si nové kamarády najdete. Chovejte s k ostatním přátelsky a s někým určitě najdete společnou řeč. Krom toho, v prvním semestru bývají noví studenti vystresovaní a na nové známosti nemají ani pomyšlení. Takže nespěchejte a nehroťte to.

Vzdát předmět není ostuda

Po zápisu předmětů následuje období, kdy se můžete rozhodnout, na jaké předměty budete chodit a ze kterých se odhlásíte. Pokud už na první hodině zjistíte, že vám vyučující nesedí, předmět vás navzdory lákavému názvu nezajímá nebo vám prostě a jednoduše na přednáškách něco nesedí, vyškrtněte si ho a využijte svůj čas efektivněji.

A změna oboru taky nikoho nezabije

Ne každý po maturitě ví, co chce po zbytek života dělat. Proto pokud v prvním semestru zjistíte, že jste se minuli výběrem, nebojte se podat si přihlášku na jiný obor nebo jinou školu. Možná tím ztratíte trochu času, ale snad i proto je lhůta pro dokončení bakalářského studia bez poplatků čtyři roky.  Prostor pro chyby a nový začátek tu tedy je. V některých případech si můžete navíc nechat uznat předměty z předchozího studia.

Noste žabky

Pokud bydlíte na koleji a houby a plísně nechcete vidět ani na obrázku natož na vlastním těle, noste do společných sprch žabky. Ne každý, kdo se sprchuje, totiž dodržuje základní hygienická pravidla… zbytek nechme na vaší představivosti.

Neotálejte se zápisem

Zápis je jako boj o napajedlo v poušti. Rychlejší vítězí. Proto si ještě před začátkem zápisu předpřipravte váš ideální rozvrh a rozdělte si předměty podle priorit. Ty s nejvyšší prioritou si zapište jako první. Nezapomeňte hlavně na povinné předměty, aby vám v dalším semestru nechyběly kredity. Zapište si radši víc předmětů. Vždycky se z nich můžete odhlásit. Pokud se naopak nestihnete zapsat včas může to být problém. Spoléhat se pak musíte na to, že vám vyučující dá výjimku a zapíše vás dodatečně. Musíte ho ale přesvědčit, že na předmět opravdu potřebujete chodit.

Buďte v obraze

Pořiďte si diář anebo začnete používat Google kalendář či jinou aplikaci pro organizaci času. Pomůže vám to udržet si přehled o tom, kdy máte zkoušky a další důležité termíny. Pokud si chcete vzpomínky na vysokou uchovat navždy, pište si deník. Vysokoškolská léta jsou přeci jen jedinečná.

Nechte ranní ptáče spát

Pokud strávíte večer na party nebo nad obzvlášť komplikovaným úkolem, ráno se budete z postele dostávat těžko. A to platí i pro ranní ptáče.  Když to bude možné, sestavte si rozvrh tak, abyste do školy nemuseli vyrazit brzo ráno. Začínáte novou životní etapu, se kterou se pojí i nový režim, na který je potřeba si zvyknout. A to chvíli potrvá.

Šaty dělají člověka

Nemusíte na přednášky chodit v obleku či v plesových šatech. Přinejmenším byste ale měli volit čisté a nepomačkané oblečení. Lidé někdy i nevědomky hodnotí ostatní podle toho, jak vypadají. To platí i o vyučujících. Jinými slovy, pokud na jejich předmět dorazíte v pyžamu anebo vás dřív ucítí, než uvidí, dvakrát se jim to líbit nebude.

Investujte do kvalitní matrace

Ušetřit můžete na spoustě věcech, rozhodně ale nešetřete na matraci. Špatná matrace rovná se špatný spánek, což bude mít negativní dopad na vaše studium a studijní výsledky. Navíc, špatná matrace vám může způsobit i zdravotní problémy, s nimiž se budete potýkat dlouhodobě.

Zdroj: Society19

Další články k tématu

Ceny nájmů za koleje rostou, studenti protestují

Ceny nájmů za koleje rostou, studenti protestují

První vlna zdražování kolejného proběhla už na začátku akademického roku. Některé vysoké školy ale zdražují nájemné i během semestru. Například strahovské koleje Českého vysokého učení technického v září navýšily cenu o 16 procent, začátkem března pak o dalších 15 procent. Studenti ČVUT se zdražováním nesouhlasí a podepisují petici. Ceny navyšovaly také další univerzity v Praze i jinde …

Život na koleji: 8 rad, jak využít prostor pokoje na maximum

Život na koleji: 8 rad, jak využít prostor pokoje na maximum

Mnoho studentů stráví většinu svého vysokoškolského studia na koleji. Tamní pokoje ale mívají uniformní podobu, jsou velmi neosobní, leckdy navíc i malé. To však neznamená, že si je student nemůže přeměnit podle svého vkusu a opticky je zvětšit a zútulnit. Takže jak na to? Čím míň, tím víc Přecpaný prostor působí stísněným dojmem. Proto se …

Nejneobvyklejší bakalářské obory

Nejneobvyklejší bakalářské obory

Někteří maturanti zatím tápou a nejsou si ještě jistí, co by chtěli studovat a jaké obory vysoké školy vůbec nabízejí. Právo, medicína, informatika…tak přesně o těchto oborech se bavit nebudeme. Představíme vám výběr těch nejneobvyklejších oborů, které nabízejí české veřejné i soukromé vysoké školy. Zvířata a obory „budoucnosti“ Milovníci psů nechť věnují pozornost oboru Kynologie …